Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'OMS (Arxiu)
Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'OMS (Arxiu)

L'OMS estudia la possible relació entre la Covid i la malaltia de Kawasaki, que afecta els infants

Sanitat reconeix que "hi pot haver un augment" de casos a Espanya de menors amb la malaltia de Kawasaki

Actualitzat

L'Organització Mundial de la Salut està estudiant una possible relació entre el coronavirus i la síndrome inflamatòria multisistèmica pediàtrica, coneguda com la malaltia de Kawasaki, que han experimentat alguns nens i nenes durant la pandèmia.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'organisme, ha dit que és fonamental caracteritzar de forma urgent i amb cura aquesta síndrome, comprendre'n la causalitat i descriure el tractament a seguir:

 

 

Una anàlisi detallada del brot de la Covid-19 a Itàlia ha descrit un augment de casos d'una rara malaltia similar a la de Kawasaki en nens petits. A França, un nen de 9 anys ha mort amb símptomes similars a aquesta malaltia després d'haver estat en contacte amb el coronavirus. A les últimes setmanes en aquest país hi ha hagut un pic amb 144 casos de criatures amb Kawasaki i ara es volen recopilar més dades.

També s'ha donat casos als Estats Units, on fa uns dies es va saber la mort d'un nen de 5 anys a Nova York. Al Regne Unit ja s'han diagnosticat un centenar de casos i un adolescent de 14 anys ha mort.

La malaltia de Kawasaki afecta amb major freqüència infants menors de 5 anys. Provoca inflamació dels vasos sanguinis de tot el cos. Els símptomes habituals inclouen febre i erupcions cutànies, ulls vermellosos i llavis ressecs i tallats. També es poden inflamar les glàndules i provocar que els palmells i les plantes dels peus estiguin vermells.

Ara l'OMS fa una crida perquè metges pediatres de tot el món detectin possibles casos de la malaltia de Kawasaki per recollir la informació a nivell global. Ho explica l'epidemiòloga María van Kerkhove, responsable de Malalties Emergents de l'OMS:

"Encara no sabem si està associat a la Covid-19. Necessitem més informació. He posat en marxa una eina per obtenir dades i entendre millor com funciona aquesta inflamació. Rebem cada vegada més casos i necessitem aglutinar tota la informació per desenvolupar millors tractaments."

Possible increment de casos a Espanya

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha reconegut que "hi podria haver una augment" de casos de la malaltia de Kawasaki en infants provocat per la Covid-19, tot i que ha assegurat que el percentatge de casos detectats en nens petits "és molt baix".

Segons Simón, pediatres espanyols han detectat "un aparent increment de casos" d'aquesta patologia en el que portem d'any i han aportat la seva informació a un estudi internacional:

"Hi ha hagut recentment una publicació internacional amb investigadors de diversos països en què Espanya també ha aportat casos de Kawasaki, potencialment associats a Covid-19. Va sorgir fa uns dies com una potencial simptomatologia associada a la malaltia, i a poc a poc es va dilucidant l'associació."


Simón ha explicat que la síndrome inflamatòria multisistèmica pediàtrica té "una certa associació amb malalties infeccioses" i ha dit que "podria ser factible que la Covid-19 suposés un increment d'aquesta malaltia". Però ha puntualitzat que la incidència d'aquesta malaltia és baixa.
 

ARXIVAT A:
Coronavirus MenorsSalut
Anar al contingut