L'OMS desaconsella l'ús d'edulcorants com la sacarina o l'estèvia (Europa Press)
L'OMS desaconsella l'ús d'edulcorants com la sacarina o l'estèvia (Europa Press)

L'OMS desaconsella edulcorants com la sacarina o l'estèvia: "No ajuden a controlar el pes"

Una guia de l'organització assenyala que els edulcorants no ensucrats no tenen valor nutricional i el consum continuat pot augmentar el risc de tenir diabetis tipus 2 o malalties cardiovasculars

Redacció / AgènciesActualitzat

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) desaconsella l'ús d'edulcorants no ensucrats com la sacarina o l'estèvia per controlar el pes. En una guia publicada aquest dilluns, l'OMS alerta que consumir-ne durant molt temps pot tenir possibles efectes no desitjats a llarg termini, com ara més risc de diabetis tipus 2, malalties cardiovasculars i mortalitat en adults.

La recomanació es basa en els resultats de la revisió d'evidències científiques disponibles i suggereix que l'ús d'edulcorants no ensucrats no comporta cap benefici a llarg termini en la reducció de greix corporal en adults o infants.

"La substitució de sucres lliures per edulcorants no ensucrats no ajuda a controlar el pes a llarg termini", assegura el director de Nutrició i Innocuïtat dels Aliments de l'OMS, Francesco Branca.

Branca aconsella que es considerin "altres formes de reduir la ingesta de sucres lliures, com consumir aliments amb sucres naturals, com la fruita, o aliments i begudes sense sucre".

L'expert de l'Organització Mundial de la Salut remarca que els edulcorants no ensucrats no tenen cap valor nutricional:

"Els edulcorants no ensucrats no són factors dietètics essencials i no tenen valor nutricional. Les persones haurien de reduir totalment el sabor dolç de la dieta des de ben petits per millorar la salut."

L'OMS avisa que els edulcorants no ensucrats no ajuden a controlar el pes a llarg termini
L'OMS avisa que els edulcorants no ensucrats no ajuden a controlar el pes a llarg termini (Europa Press)

Sacarina, estèvia i aspartam, entre els edulcorants desaconsellats

El consell de l'OMS s'aplica a tothom, excepte a aquelles persones amb diabetis preexistent i inclou tots els edulcorants no nutritius sintètics i naturals o modificats que no estan classificats com a sucres. Tant els que es troben en aliments o begudes com els que es venen per separat per afegir a aliments i begudes.

Entre els edulcorants no nutritius més comuns hi ha l'acesulfam K, l'aspartam, l'advantam, els ciclamats, el neotam, la sacarina, la sucralosa, l'estèvia i els derivats de l'estèvia.

En canvi, la recomanació no s'aplica als productes d'higiene que contenen aquest tipus d'edulcorants, com dentífrics, cremes per a la pell i medicaments. Tampoc als sucres i alcohols de sucre baixos en calories, que són sucres i derivats del sucre que contenen calories i, per tant, no es consideren edulcorants no ensucrats.

Hàbits d'alimentació més saludables

Els vincles detectats entre els edulcorants no ensucrats i les malalties podrien estar condicionats per les característiques dels participants en l'estudi i els patrons d'ús de les substàncies, de manera que la recomanació s'ha avaluat com a condicional.

Això significa que les decisions que es prenguin a partir de la recomanació de l'OMS poden necessitar un debat en contextos específics, per exemple, tenint en compte diferents grups d'edat.

La recomanació d'aquest dilluns forma part dels esforços de l'OMS perquè els països adoptin polítiques que afavoreixin hàbits d'alimentació saludables i dietes de qualitat, amb l'objectiu de reduir el risc de patir malalties no transmissibles.

 

ARXIVAT A:
SalutAlimentacióOMS
Anar al contingut