Dues dosis de la vacuna xinesa aprovada per l'OMS (Reuters/Marko Djurica)

L'OMS autoritza la vacuna xinesa Sinopharm per arribar a països en desenvolupament

És la primera vacuna no occidental contra la Covid que aconsegueix l'aval de l'organització i també necessita dues dosis

L'Organització Mundial de la Salut ha autoritzat que la vacuna contra la Covid de la farmacèutica xinesa Sinopharm entri a la llista d'ús d'emergència, fet que la convertirà en la sisena a rebre aquesta validació. A la Xina se'n va autoritzar l'ús al desembre.

El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha qualificat de "segura i eficaç" la vacuna xinesa.

Aquesta llista de l'OMS, amb vacunes per a situacions d'emergència sanitària, permet als països accelerar la seva pròpia aprovació reguladora per importar i administrar els fàrmacs.

Les vacunes han d'estar incloses en aquest llistat per poder ser administrades a través del mecanisme COVAX de les Nacions Unides, l'única iniciativa mundial que treballa amb els governs i els fabricants per garantir un accés equitatiu a una vacuna segura.

L'Organització Mundial de la Salut la recomana per a majors de 18 anys, amb dues dosis separades per un interval de tres a quatre setmanes.

És la primera vacuna desenvolupada per un país no occidental que aconsegueix el suport de l'OMS, després de les de Pfizer-BioNTech, AstraZeneca (fabricades a l'Índia i Corea), Johnson & Johnson i Moderna.

Després d'alguns dubtes sobre la seva eficàcia, s'ha estimat que per a la malaltia simptomàtica i hospitalitzada és del 79%, com a mitjana de tots els grups d'edat. De tota manera, afegeix que en els assajos clínics han participat poques persones de més de 60 anys i, per tant, no se n'ha pogut estimar l'eficàcia a partir d'aquesta edat.

En el cas de la vacuna Sinopharm, l'avaluació de l'OMS ha inclòs inspeccions in situ de la instal·lació on es produeixen.

 

Control de temperatura

La vacuna de Sinopharm, igual que la també xinesa Sinovac, es basa a inocular el coronavirus inactivat, perquè provoqui la resposta però no pugui causar la malaltia.

Els "fàcils requisits" d'emmagatzematge la fan "molt adequada" per a entorns de baixos recursos, segons la subdirectora general d'Accés a Productes Sanitaris de l'OMS, Mariangela Simao.

Els flascons d'aquesta vacuna tindran un petit adhesiu que canvia de color a mesura que s'exposa a la calor, perquè els sanitaris sàpiguen si es pot utilitzar de manera segura.

L'OMS podria prendre aviat una decisió sobre la fabricada per Sinovac BioNTech.

La Xina ha desplegat al voltant de 65 milions de dosis de la vacuna Sinopharm i més de 200 milions de dosis de Sinovac, que s'han exportat a molts països, sobretot de l'Amèrica Llatina, Àsia i Àfrica, amb dificultats per aconseguir subministraments de vacunes desenvolupades a Occident.

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19
Anar al contingut