Un hospital a Lianyungang, en ple augment d'infeccions de covid a la Xina (Reuters/China Daily)

L'OMS, en alerta per les variants d'òmicron, insisteix a demanar més dades a la Xina

La República Popular remarca que no ha identificat cap nova mutació del virus i l'OMS els demana que estenguin les vacunacions

Redacció/AgènciesActualitzat

El virus que provoca la covid-19, el Sars-Cov2, continua mutant. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta que augmenten els casos de la subvariant d'òmicron que s'anomena XBB.1.5 tant a Europa com als Estats Units.

Als EUA, ja és la responsable del 40% per cent de les noves infeccions. Les actuals vacunes continuen protegint d'aquesta variant i, per això, les autoritats animen tothom a vacunar-se de la dosi de record.

XBB.1.5 es va detectar per primera vegada als estats de Nova York i Connecticut i alguns experts hi veuen una amenaça potencial de provocar noves onades de contagis.

Alerten que podria ser la més contagiosa que totes les que s'han conegut fins ara i més difícil de neutralitzar per part dels anticossos. 

Segons el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ja s'ha identificat en més de 25 països. Això fa que l'OMS li vulgui seguir la pista de prop.

"Valorarem el risc de la subvariant i actuarem en conseqüència".

L'augment dels casos és molt inferior al de l'any passat, quan òmicron estava avançant. Hi havia 25 milions de positius setmanals a tot el món, i ara la xifra és set vegades inferior. Això sí, es fan menys testos.

Ara, la pressió als hospitals de l'hemisferi nord es deu més aviat a altres malalties respiratòries com la grip.  

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'OMS (Reuters/Denis Balibouse)


La Xina no detecta noves mutacions

La mateixa OMS ha fet públic que els responsables sanitaris de la Xina subratllen que no han identificat noves mutacions del virus. Els han presentat dades actualitzades sobre seqüenciacions del genoma en una reunió aquest dimarts.

Tedros ha demanat "més dades fiables i enviades amb rapidesa sobre els hospitalitzats i morts". Ha remarcat també que la Xina ha de fer avançar la vacunació

Segons ha dit, és aquesta falta d'informació la que ha causat que nombrosos països hagin aplicat restriccions als viatgers procedents de la República Popular de la Xina.

"Amb la circulació del virus a la Xina a nivells tan alts, és comprensible que alguns països prenguin mesures per protegir la ciutadania".

Ha remarcat també que s'ha de fer avançar la vacunació. En la darrera setmana, Espanya, Itàlia, França o el Japó han exigit mesures especials, com ara un test ràpid negatiu.

Corea del Sud, igual que Espanya, ha activat mesures per als viatgers provinents de la Xina (Reuters/Kim Hong-Ji)

L'OMS torna a insistir que els calen més dades, malgrat que considera que hi ha un clima de col·laboració creixent

Els casos han augmentat un cop s'han relaxat les polèmiques mesures de "covid zero", que van derivar en protestes públiques, sobretot el novembre del 2022

La Xina manté la xifra oficial de morts en 5.200 durant tota la pandèmia. L'OMS estima que podrien ser almenys 31.000. Un gran contrast respecte dades com la dels Estats Units, que ha informat de més d'un milió de morts.

L'impacte a Catalunya

Les variants poden acabar arribant a Catalunya. Tot i això, aquí la població està molt vacunada i, per tant, protegida. Ho ha afirmat a TV3 l'epidemiòleg Robert Güerri, cap de Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar de Barcelona.

"Acabarem tenint les variants que es detecten als Estats Units i a la Xina. Si estem ben protegits, des d'un punt de vista immunològic, ens hi podrem enfrontar millor". 

"Encara no ha passat que hi hagi un salt genètic molt important, que comporti un canvi radical del virus i ens agafi sense capacitat de resposta immunitària", ha afegit.

Segons les autoritats sanitàries catalanes, la clau és seguir amb la campanya de vacunació, que està oberta a totes les franges d'edat, especialment als majors de 60 anys.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsXinaCoronavirus Covid-19Òmicron
Anar al contingut