Aficionats de Croàcia, durant el partit de vuitens de final contra Espanya (EFE/Kiko Huesca)
Aficionats de Croàcia, durant el partit de vuitens de final contra Espanya (EFE/Kiko Huesca)

L'OMS alerta sobre actes massius com l'Eurocopa en ple augment de casos de Covid

L'organisme mostra preocupació pels efectes que pot tenir la coincidència de noves variants, un dèficit de vacunació i l'increment del contacte social

Actualitzat

Per primera vegada en deu setmanes, els contagis de coronavirus han crescut a Europa. És per això que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advertit que pot haver-hi una altra onada de Covid-19 i ha mostrat "preocupació" pels esdeveniments que reuneixen molta gent, com l'Eurocopa de futbol o els festivals de música.

L'OMS creu que, ara mateix, a Europa hi conflueixen les tres condicions perquè hi hagi una nova onada: noves variants, en especial la delta; un dèficit de vacunació i un contacte social creixent. "Hi haurà una altra onada a Europa si no som disciplinats, més encara quan hi ha menys restriccions, excepte que tots ens vacunem sense dubtar-ho quan sigui el nostre torn", ha dit el cap de l'OMS a Europa, Hans Kluge.

L'augment del 10% dels casos registrat la setmana passada era la que s'esperava arran de l'aixecament de restriccions, però Kluge creu que cal "aprendre la lliçó" de l'estiu passat, quan la segona onada va colpejar molts països amb més força que la primera.

Jugadors i aficionats de la selecció espanyola, en el partit de dilluns contra Croàcia
Jugadors i aficionats de la selecció espanyola, en el partit de dilluns contra Croàcia (EFE/Kiko Huesca)


En aquest sentit, l'OMS alerta dels contagis creixents registrats en països que acullen l'Eurocopa de futbol i ha instat a avaluar els riscos i a impulsar mesures de mitigació, segons ha apuntat Kluge:

"Ens preocupen les grans reunions de gent, sobretot en països on estan pujant els nous casos. És important desplegar mesures de salut pública. Els organitzadors i les autoritats locals han d'impulsar iniciatives per reduir el contagi."

Kluge ha apuntat que no es pot descartar que l'Eurocopa o altres actes massius, com els festivals de música, funcionin com a esdeveniments de "supercontagi" i ha recordat la importància de mantenir la distància, rentar-se les mans i portar mascareta allà on sigui necessari. "No són només els partits en si, sinó també altres activitats relacionades amb l'Eurocopa", ha ressaltat Smallwood.

"L'evolució de la Covid-19 en les pròximes setmanes i mesos, si veurem una altra onada o si les escoles podran obrir les portes als nostres fills, depèn de les nostres decisions i accions com a individus, comunitats i governs"

El festival Mallorca Live Summer va celebrar el cap de setmana un concert pilot
El festival Mallorca Live Summer va celebrar el cap de setmana un concert pilot (EFE/Cati Cladera)


Dues dosis per protegir-se de les noves variants

La responsable d'Emergències de l'OMS a Europa, Catherine Smallwood, ha dit que el continent es troba en "una finestra d'oportunitat" perquè a molts països els nivells de contagis encara són baixos. Smallwood ha demanat fer més testos, que hi hagi més rastreig de contactes i "vacunar, vacunar, vacunar":

"No s'haurien de relaxar les mesures socials en un context de contagis creixents. Però si es fa, cal reforçar les mesures sanitàries"

L'OMS assenyala que hi ha evidència científica que les vacunes de Pfizer-BioNTech i AstraZeneca funcionen contra la variant delta, però que la protecció es redueix amb només una dosi. Amb dues dosis, en canvi, és "excel·lent", segons ha dit Smallwood.

 

La mitjana de cobertura de la pauta completa de la vacuna de la Covid a Europa (una regió que inclou 53 països, entre els quals hi ha Rússia i alguna antiga república soviètica) és de només el 24%. A més, l'OMS alerta que la meitat de la població de més edat i el 40% del personal sanitari continuen sense estar immunitzats.

"Amb aquestes xifres, la pandèmia no s'ha acabat. De cap manera. I seria un error que qualsevol, tant ciutadans com polítics, assumís que sí que s'ha acabat"

Kluge ha afegit que la Unió Europea pot sentir-se "fora de perill", però que els països de l'entorn no ho estan.

 

ARXIVAT A:
Covid-19OMSCoronavirus Eurocopa2020
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut