L'OMS alerta que el béicon, les salsitxes i la resta de carn processada és cancerígena

S'han fet públiques les conclusions d'un grup de treball de l'OMS que ha analitzat més de 800 estudis científics fets els últims 20 anys

RedaccióActualitzat

L'OMS ha trobat evidència clara que les carns processades provoquen càncer, i per això les ha classificades en el grup de productes que més afavoreixen el càncer. És la principal conclusió de l'informe a què ha arribat un grup de treball de 22 experts de 10 països, dirigits per l'Agència Internacional per a la Recerca sobre el Càncer, la IARC, organisme que depèn de la OMS.

Els experts han conclòs que una porció diària de 50 grams de carn processada fa augmentar un 18% el risc de càncer de cólon. Han arribat a aquestes conclusions després de revisar més de 800 estudis fets a tot el món seguint poblacions amb dietes molt diverses. Aquests estudis eren per buscar la relació entre el consum de carn vermella i una dotzena de càncers diferents. L'evidència més gran l'han donada els estudis més importants, que han fet un seguiment dels individus al llarg de 20 anys.

En les conclusions també es classifica a les carns vermelles sense processar com a probablement cancerígenes, i associades, a més del càncer del cólon, als de pròstata i de pàncrees. L'OMS ja fa anys que havia establert una relació entre el consum de carn vermella i el càncer, i fent públiques aquestes conclusions noves, vol oferir a governs i agències internacionals eines per avaluar els riscos i emetre les millors recomanacions a la població, sobretot perquè no s'abusi del consum d'aquest tipus de carns.

Les carns vermelles són les de vedella, porc o xai, i els processos que afavoreixen el càncer són el salat, el fumat, el curat i la fermentació, i també els productes químics utilitzats per preparar-les i conservar-les. 

Impacte en la indústria càrnica

Aquestes conclusions de l'OMS han alertat diverses organitzacions portaveus de la indústria càrnica d'Estats Units i Europa, que temen que baixin les vendes. Acusen l'OMS d'alarmisme, argumenten que el càncer és un fenomen molt complex que depèn de molts altres factors, i que si es segueix una dieta equilibrada, amb molta fruita i verdura, el risc és molt baix.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut