Pau Juvillà assegut a la Mesa del Parlament (EFE/Quique García)
Pau Juvillà assegut a la mesa del Parlament (EFE / Quique García)
ANÀLISI

L'omnipotència de la Junta Electoral Central en el cas Juvillà

Divendres s'acaba l'ultimàtum d'aquest òrgan administratiu a la presidenta del Parlament perquè retiri l'escó al diputat de la CUP

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Carles Costa Osés

Periodista de Política de TV3 i expert en tribunals

@carlescosta_
Actualitzat

La Junta Electoral Central (JEC) s'està especialitzant en girs de guió inesperats i cada cop més sorprenents. Ja ho va fer amb el president Quim Torra. En un moviment sense precedents, va aplicar una molt controvertida interpretació de la llei electoral per ordenar la retirada de l'escó de Torra, sense sentència ferma. Després, el Suprem ho va avalar.

Amb el precedent del president Torra, la JEC està traient pit i avançant sense cap aturador en el cas de Pau Juvillà. El diputat de la CUP està condemnat a mig any d'inhabilitació per no haver retirat llaços grocs del seu despatx com a regidor a la Paeria en període electoral, però sense sentència ferma. I la JEC està tirant tant pel dret per deixar-lo sense escó com més aviat millor que, fins i tot, s'està saltant la màxima autoritat judicial, el Tribunal Suprem.

Això és el que va passar amb la resolució de dijous. En el primer punt, textualment, la JEC denega "la sol·licitud plantejada pel senyor Juvillà de suspensió cautelar". És cert que el diputat de la CUP ha presentat un recurs contra la decisió de la JEC de retirar-li l'escó, sense sentència ferma. També és cert que ha demanat mesures cautelars, perquè això no s'apliqui fins que es resolgui aquest recurs.

Però el recurs s'ha entregat al Suprem. No pas a la Junta Electoral Central. Per tant, difícil d'entendre que aquest òrgan administratiu rebutgi un recurs que ni tan sols anava dirigit a ell.

Pau Juvillà, durant una reunió de la Mesa del Parlament
Pau Juvillà, durant una reunió de la Mesa del Parlament (EFE/Quique García)


Però encara hi ha un altre punt difícil d'entendre en el seu últim moviment de dijous. La JEC també donava un termini de cinc dies a la presidenta del Parlament perquè expliqués què havia fet per complir amb l'ordre de retirar l'escó a Juvillà. Directament, s'ha avançat al Suprem, que encara ha de resoldre les cautelars demanades pel diputat de la CUP. I tota la jurisprudència deixa claríssim que, mentre no hi ha un pronunciament judicial sobre unes cautelars, els òrgans administratius haurien d'esperar-se i no reclamar que s'apliquin les seves resolucions. Un detall important que la JEC no ha tingut en compte.

A més, la Junta Electoral Central també ha amenaçat la presidenta del Parlament amb "possibles conseqüències jurídiques" si no obeeix les seves ordres. Tot plegat, insòlit.

Divendres, s'acaba aquest ultimàtum de la JEC a la presidenta del Parlament. Què pot passar?

La JEC demana a Laura Borràs que informi del que ha fet per complir amb l'ordre de retirar l'escó a Pau Juvillà. El més probable és que la presidenta del Parlament respongui explicant que tant la cambra com el diputat de la CUP han presentat un recurs al Suprem contra la retirada de l'escó, amb petició de mesures cautelars. I que la JEC, com a òrgan administratiu, hauria d'esperar que la justícia es pronunciés sobre aquesta petició de cautelars abans d'ordenar res. Jurídicament, aquest és un argument de molt de pes.

Juvillà, amb la resta de diputats de la CUP, dimarts passat al Parlament
Juvillà, amb la resta de diputats de la CUP, dimarts passat al Parlament (EFE/Quique García)


A partir d'aquí, la Junta Electoral Central s'hauria de tornar a pronunciar. Quan ho faci, potser el Suprem ja haurà dit si accepta o rebutja les cautelars. Amb el clar precedent del president Torra, tot apunta que les rebutjarà. I si passa això, la JEC ordenarà a la presidenta del Parlament, ja amb l'aval de la justícia, la retirada immediata de l'escó de Juvillà. En cas que no ho faci, Borràs s'enfrontaria a una probable querella per desobediència.

Però també podria passar que la JEC es tornés a pronunciar, sense que el Suprem hagués resolt encara les cautelars. I aquí, és molt complicat fer pronòstics, perquè, com ja ha demostrat, la JEC se sent omnipotent i li agrada donar sorpreses.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàCUPParlament de Catalunya
Anar al contingut