Més de 100.000 contagis en un dia a França: l'òmicron deixa xifres mai vistes a Europa

Itàlia també bat rècord de contagis i Portugal i Bèlgica endureixen les restriccions

RedaccióActualitzat

La variant òmicron ha frustrat el Nadal a bona part del món. L'explosió de contagis, la variant òmicron i les restriccions són titulars més enllà de casa nostra.

Si fem un cop d'ull als països europeus, el primer que crida l'atenció és el cas de França, on s'han registrat per primera vegada més de 100.000 contagis en un sol dia. I ha estat el dia de Nadal. En concret, les autoritats sanitàries han comunicat 104.611 casos nous.

Davant d'aquesta xifra -que s'ha duplicat en tres setmanes-, el govern francès té previst aprovar noves mesures aquest dilluns per mirar de frenar els contagis. Per ara, i des de començaments de desembre, s'ha tancat l'oci nocturn i està prohibit ballar a bars i restaurants. La norma serà vigent, d'entrada, fins al 6 de gener.

Mentrestant, avancen també en les terceres dosis -que ja s'han administrat a un terç de la població- i en la vacunació als infants de més de 5 anys, que va començar dimecres passat.

Cues a París davant d'un laboratori on es fan testos de covid, aquest dissabte
Cues a París davant d'un laboratori on es fan testos de covid, aquest dissabte (Reuters/Christian Hartmann)


Testos obligatoris als bars de Portugal

Seguint la ruta pels nostres veïns europeus, ens podem aturar a Portugal. Aquí, aquest dissabte han estrenat noves mesures, el que el govern ha anomenat "període de contenció" i que inicialment havia previst posar en marxa el 2 de gener, però que ha avançat per l'augment dels contagis.

Aquestes noves restriccions passen pel tancament de l'oci nocturn, el teletreball obligatori i l'obligatorietat de presentar un test negatiu, fins i tot per als vacunats, per accedir a un restaurant o casino els dies de Nadal i Cap d'Any. També es limiten les trobades a un màxim de 10 persones.

En el cas de les festes organitzades per acomiadar el 2021 i donar la benvinguda al 2022, s'ha decidit mantenir-les, però exigint també un test negatiu per entrar-hi.

Punt per fer-se testos de covid al centre de Lisboa, aquest dissabte
Punt per fer-se testos de covid al centre de Lisboa, aquest dissabte (Reuters/Pedro Nunes)

La variant òmicron ja representa el 61,5% dels casos a Portugal i les autoritats del país preveuen que assoleixi el 90% abans d'acabar aquest 2021.


Rècord de contagis també a Itàlia

La nova variant també avança ràpid a Itàlia, que ha registrat un altre rècord de contagis aquest dissabte, amb 54.762 positius en 24 hores. El Ministeri de Sanitat italià ha informat de 144 morts.

Amb tot, si es compara amb les xifres de fa un any, el mateix dia, 25 de desembre, hi va haver 19.037 casos i 459 morts. També en aquell moment hi havia més de 23.000 persones ingressades als hospitals per covid i ara, amb prop del triple de contagis, no arriben a les 9.000.

Amb tot, els italians tampoc s'han escapat de les restriccions nadalenques: la mascareta torna a ser obligatòria al carrer i, entre altres coses, només poden accedir a les activitats d'oci les persones vacunades o que hagin superat la infecció de la covid. Les discoteques italianes estan tancades fins al 31 de gener.

Ciutadans amb mascareta al carrer a Roma, aquest dissabte
A Roma, la mascareta torna a ser obligatòria al carrer (REUTERS/Yara Nardi)


Alemanya inclou Espanya en la llista de països d'alt risc

Des d'aquest dissabte, els viatgers que arriben a Alemanya des de l'estat espanyol han de fer una quarantena de deu dies. En cas que presentin un test negatiu passats cinc dies des que han arribat al país, poden escurçar-la. També la faran de cinc dies els menors de sis anys.

Això passa perquè les autoritats alemanyes han considerat Espanya -juntament amb Portugal i els Estats Units, entre d'altres- zones d'alt risc. El que volen és evitar un repunt de casos quan just comencen a millorar un mica les seves xifres.

Les últimes 24 hores, Alemanya ha registrat 22.214 casos nous, davant els 42.813 de fa només una setmana. Pel que fa a la vacunació, el 73,8% de la població té la pauta completa i el 35,9% ha rebut la dosi de reforç.

Cues per vacunar-se aquest Nadal a la catedral de Colònia, Alemanya
Cues per vacunar-se aquest Nadal a la catedral de Colònia, Alemanya (Reuters/Thilo Schmuelgen)

De totes maneres, per frenar l'expansió de la variant òmicron, el govern preveu noves restriccions a partir de dimarts: trobades com a màxim de deu persones, només es poden afegir dues persones alienes a la bombolla habitual i es tanquen les discoteques.

En el mapa següent, es reflecteix per colors la incidència acumulada de casos per cada 100.000 habitants els últims 14 dies arreu d'Europa, segons les dades a dia 23 de desembre extretes de l'Agència Europea per a la Prevenció i Control de Malalties.

 

On també estrenen mesures aquest diumenge és a Bèlgica. Han tancat cinemes, teatres i sales de concerts, i això ha fet posar en peu de guerra el sector de la cultura. També buiden les grades dels estadis.

Al Regne Unit, per la seva banda, el govern d'Anglaterra diu que esperarà a avaluar la severitat de la malaltia que provoca la variant òmicron abans de decidir noves mesures. A Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord, en canvi, ja han ampliat restriccions.

En el seu conjunt, el Regne Unit també està registrant xifres rècord de contagis. Aquest divendres, van superar els 122.000 en un sol dia


Els Països Baixos, amb la taxa d'incidència més alta

En tot cas, on han pres les mesures més estrictes és als Països Baixos, on fins passat Reis han tancat cinemes, teatres, bars i restaurants, i botigues no essencials.

Això, quan el país registra una de les taxes d'incidència més altes d'Europa, amb 1.218 casos per cada 100.000 habitants aquest divendres. Només Xipre ho supera.

A Sud-àfrica, en canvi, on es va detectar per primer cop la variant òmicron, han començat a relaxar les mesures. Els casos baixen ràpidament i hi ha poca repercussió als hospitals.

ARXIVAT A:
FrançaAlemanyaItàliaCoronavirus Covid-19PortugalÒmicron
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut