Dues de les escultures de la instal·lació 'De la tierra' dels artistes Lolo & Sosaku a l'antigra fàbrica La Veloç de l'Hospi…
Dues de les escultures de la instal·lació 'De la tierra' dels artistes Lolo & Sosaku a l'antigra fàbrica La Veloç de l'Hospitalet de Llobregat

'Lolo & Sosaku' transformen l'antiga fàbrica La Veloç de l'Hospitalet en un espai escultòric oníric

Actualitzat

ACN L'Hospitalet de Llobregat - L'antiga fàbrica La Veloç de l'Hospitalet de Llobregat acull fins el 18 de desembre la instal·lació 'De la tierra', del duo artístic 'Lolo & Sosaku'. La instal·lació, que ocupa una de les tres plantes de l'edifici, està formada per 12 escultures cinètiques d'acer de gran format i de forma romboidal, i d'una suggeridora intervenció a l'espai a base d'aigua i fum. "Amb el so de l'aigua hem volgut fer una lectura total i sensorial de l'espai, de manera que si una persona cega la visita pugui entendre l'espai en tota la integritat", expliquen els artistes. La instal·lació, de gran complexitat tècnica, anirà acompanyada de diverses activitats gratuïtes que serviran per activar-la des d'altres disciplines artístiques.

'De la tierra', que és la continuació d'una instal·lació presentada a Xangai el 2017, imagina i recrea un espai-temps en potència. En declaracions a l'ACN, els seus creadors expliquen que, jugant amb l'aigua i la pols -La Veloç havia estat un magatzem de serradures- han volgut crear un espai oníric "on passen coses en un espai temporal aliè a l'humà".

A banda de l'aigua i la pols, 'Lolo & Sosaku' també han incorporat elements vegetals que aniran creixent i guanyant protagonisme mentre es pugui visitar la instal·lació en un espai "amb molt caràcter" i moltes possibilitats de transformació.

La instal·lació dibuixa un nou llenguatge que es percep en el subtil moviment dels rombes metàl·lics sobre ells mateixos, una reiteració que accentua la condició de màquina d'aquestes estructures.

El muntatge, co-comissariat pels artistes amb la curadora independent Maike Moncayo, i organitzat per l'Ajuntament de l'Hospitalet a inciativa del Districte Cultural, és d'una alta complexitat tècnica. Tant el moviment de les escultures com el sistema de reg han requerit de molta programació i la instal·lació de 300 metres de cable i 150 de mànegues de plàstic.

Activitats artístiques

El 19 de noviembre (16:30h), l'artista Laia Estruch, presentarà una performance en la qual analitza les possibilitats emotives de la veu i el cos.

El 26 de noviembre (17:45h), l'artista Roc Jiménez de Cisneros, integrant del grup de música per ordinador EVOL, oferirà l'activació 'Molts plecs', una invitació col·lectiva a l'acte de doblegar, d'experimentar el plec com a transformador de la realitat.

Per últim, el 17 de desembre (16:30), com a clausura de la instal·lació, 'Lolo & Sosaku' oferiran un concert, que explorarà l'estranya realitat latent en l'obra, i es presentarà el catàleg de la mostra, amb direcció artística de Lorena G. Ortiz sota la direcció creativa de MAYBE.

'Lolo & Sosaku'

Lolo & Sosaku (Buenos Aires, 1977 i Tòquio, 1976) treballen com a duo artístic des de 2004. Actualment tenen el taller al Districte Cultural de l'Hospitalet.

La seva recerca artística se centra en les possibilitats de l'escultura com a camp expandit. El nexe que uneix el seu treball és la cerca d'un objecte en contacte amb el seu entorn i amb l'espectador, un objecte que busca la fricció i la tensió, explorant la capacitat de crear nous significats.

 

Anar al contingut