Pamplona

L'oli d'oliva verge i els fruits secs reverteixen l'arteriosclerosi en un any

Una alimentació enriquida amb oli d'oliva verge o amb fruits secs, tots dos molt presents a la dieta mediterrània, pot revertir l'arteriosclerosi en les artèries carotídies en un any. Ho afirma un assaig realitzat per dinou centres, entre els quals hi ha la Universitat de Navarra, i que ha comptat amb 187 voluntaris. Segons el coordinador de l'estudi, s'ha constatat que una dieta adequada pot aconseguir en un any el que no aconsegueixen els fàrmacs en més temps.

Actualitzat
Els participants en l'experiment eren majors de 55 anys i amb alt risc cardiovascular. Els van repartir en tres grups a l'atzar. Dos dels grups van rebre instruccions detallades d'un equip de dietistes i nutricionistes perquè seguissin una dieta adequada. Un dels grups consumia 15 litres d'oli d'oliva verge verge cada trimestre i l'altre havia de consumir uns 30 grams al dia de nous, ametlles i avellanes.

El tercer grup simplement se li va proporcionar instruccions i material per seguir una dieta baixa en greix, i a tots ells se'ls va mesurar el gruix de la capa íntima-mitjana de l'artèria caròtida al principi de l'estudi i transcorregut un any.

El catedràtic Miguel Ángel Martínez González, director de l'estudi, explica com van observar que els participants "que tenien més engrossida la capa íntima-mitjana de l'artèria caròtida, a causa de l'arteriosclerosi, milloraven significativament, i hi havia una regressió de les lesions en el cas de les persones que havien seguit una dieta mediterrània enriquida amb oli d'oliva verge o amb fruits secs".

Aquests resultats permeten als experts ser optimistes. Malgrat això, els autors esperaran al 2012 per presentar-ne les conclusions finals. Aquest estudi forma part del PREDIMED, l'assaig clínic més important que s'ha fet a Espanya, que va arrencar el 2003 i que compta amb prop de 7.450 participants. Hi participen la Universitat de Navarra juntament amb 19 centres més d'arreu de l'Estat i amb el finançament de l'Institut Carles III de Madrid.
Anar al contingut