Lleida

L'oli d'oliva amb farigola millora la salut cardiovascular

Un estudi a tres bandes demostra que augmenta la protecció antioxidant i ajuda a prevenir algunes malalties

RedaccióActualitzat

Posar una branca de farigola a l'oli sempre s'ha fet, ja sigui per motius aromàtics o de salut. Ara, un estudi científic de l'Institut Hospital del Mar, la Universitat de Lleida i la Universitat Rovira i Virgili demostra que l'oli d'oliva verge enriquit amb polifenols de farigola millora la salut.

 

 

Els polifenols són substàncies naturals presents tant a l'oli com a la farigola i tenen propietats antioxidants i antiinflamatòries. L'oli enriquit amb els polifenols de la farigola augmenta la protecció antioxidant un 15% i redueix un 5% els danys oxidatius a l'ADN. Això vol dir, segons Marta Romeu, investigadora de la Facultat de Ciència i Medicina de la Universitat Rovira i Virgili, que ajuda a prevenir malalties cardiovasculars, obesitat, envelliment, diabetis, artritris o malaties cancerígenes.

"Nosaltres hem treballat amb pacients o amb uns voluntaris que eren més o menys sans. Tenien el colesterol una mica elevat i han millorat el seu estat antioxidant. Com enfrontar-se amb aquests inputs oxidatius que tots tenim al dia a dia: pol·lució, rajos de sol..."

També creuen que aquest oli pot reduir els efectes secundaris d'alguns medicaments o dels tractaments amb radioteràpia, ja que protegeix l'ADN.

♦ Figueres presenta per primer cop l'oli d'oliva DO Empordà amb la voluntat de posar-lo al nivell del vi

 

 

Amb l'estudi científic que avala els resultats, les universitats treballen perquè aquest oli es pugui comercialitzar, ja sigui en forma d'oli, en càpsules o dissolt en altres productes.

♦ La DOP Oli Terra Alta engega un estudi per millorar la producció d'oli d'oliva empeltre, la seva varietat estrella

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut