Barcelona

L'oferta de pisos turístics estreny el mercat de lloguer a Barcelona i l'encareix

RedaccióActualitzat

El fenomen global dels pisos de lloguer turístic agafa a Barcelona una dimensió pròpia. Està tensionant el mercat de lloguer tradicional, que sempre ha tingut més demanda que oferta, i està contribuint a encarir-lo. 

L'oferta de pisos turístics estreny el mercat de lloguer i l'encareix. I és que el rendiment que dóna un lloguer turístic és molt superior al de llarga durada. Segons Exceltur, l'associació d'empreses turístiques, un 126% més de rendiment.

 

El preu mitjà de lloguer de llarga durada a Barcelona és de 755 euros. Per tant, llogar-lo cada dia a turistes durant un mes donaria un rendiment de 1.700 euros.

Al propietari li surt a compte, i al turista també, perquè els preus dels pisos sovint són més barats que l'hotel. El 16% de turistes que visiten Barcelona ja opten per allotjar-se en pisos de lloguer turístic.

 

Aquest descens i encariment de l'oferta de pisos de lloguer té un altre efecte: cau el nombre de residents a la ciutat. És l'altra cara de la moneda, els veïns de la ciutat que busquen un pis de lloguer i no en troben cap, o en troben un de massa car.

En general, Barcelona perd població, mentre augmenta el preu de l'habitatge. Entre els anys 2012 i 2014, el nombre de persones empadronades a la ciutat va caure un 1,2%. Per contra, el preu de l'habitatge va incrementar-se un 2,4. Unes dades que són molt més exagerades a Ciutat Vella o a l'Eixample. 

Els pisos turítics tenen un tercer impacte: l'econòmic. Per cada 100 places d'allotjament reglat, es creen més de 28 llocs de feina. Només 4 per les mateixes places d'apartaments turístics.

 

Regulació d'ajuntament i Generalitat

L'ajuntament de Barcelona ja ha mogut fitxa per controlar el mercat de pisos turístics. L'alcaldessa Ada Colau en va iniciar la regulació i va llaçar la proposta de limitar el preu dels lloguers.

La Generalitat posarà en marxa aquest setembre un grup de treball on també hi haurà representants d'administracions locals i experts per valorar les opcions per regular el mercat. 

La nova regulació vol acabar amb els pisos turístics il·legals i obligar els propietaris que posen la seva vivenda en lloguer a complir els mateixos requisits i garanties que s'exigeix als hotels i a altres operadors turístics.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut