"L'ofensiva russa al Donbass és imminent", diu a TV3 el cap de la república de Donetsk

L'enviat especial de TV3, Manel Alías, és al Donbass amb l'exèrcit rus i ha entrevistat el líder de l'autoproclamada república de Donetsk, Denís Puixilin

Manel AlíasActualitzat

El líder prorús de Donetsk ha confirmat a l'enviat especial de TV3, Manel Alías, que la nova ofensiva russa a l'est d'Ucraïna és imminent.

L'equip de TV3 ha entrat a la regió del Donbass amb una unitat militar de Rússia. Les imatges mostren indrets totalment destruïts i l'arribada a una població de Donetsk que, fins fa ben poc, estava sota control ucraïnès.

A la crònica, Alías explica que és el mateix Ministeri de Defensa qui els ha guiat i el que, per tant, pren les decisions sobre què es pot gravar. Procuren concentrar l'atenció dels periodistes en els danys que haurien causat els míssils Uragan de l'exèrcit ucraïnès en indrets com ara un edifici residencial de Donetsk on hi hauria hagut dues víctimes mortals.

Dues veïnes de la zona remarquen que la situació s'ha deteriorat: "Comparat amb els darrers anys? Ara estem pitjor, és clar". I la segona afegeix: "Sí, vivíem al cinquè pis del bloc que han volat".

Les runes d'aquest mateix edifici són l'escenari escollit pel líder de l'autoproclamada república de Donetsk, reconeguda pel Kremlin, per parlar amb la premsa. Denís Puixilin assegura que, a partir d'ara, el que anomenen "operació especial", s'intensificarà:

"La meva opinió és que amb Ucraïna és absurd continuar-hi les converses."

L'equip de TV3 s'ha desplaçat també fins a la ciutat ucraïnesa de Volnovakha, a uns 60 quilòmetres de distància. La destrucció és pràcticament a tot arreu. I, en bona part, és obra de l'exèrcit que fa de guia, del rus.

Aquesta ciutat, que tenia més de 20.000 habitants fa poques setmanes, era ucraïnesa. Un ciutadà diu fora de càmera que s'hi vivia acceptablement bé fins que va començar el que el Kremlin anomena "operació especial". Ara està sota control de les forces prorusses.

Una imatge de la destrucció a Volnovakha (Manel Alías)

Torna la vida a l'hospital i a l'escola

Controlar ciutats com Volnovakha ha tingut un preu molt alt, i des de l'exèrcit rus s'esforcen a explicar que de mica en mica hi torna la vida. Per exemple, mostren l'hospital, que té diverses ales enrunades. S'hi comença a treballar una altra vegada.

Elisa Larionova, infermera de traumatologia, explica:

"Va ser terrorífic. Atacaven i ateníem tant els ciutadans com els soldats ucraïnesos. Al soterrani, les dones donaven a llum sota les bales."

La regió de Donetsk recupera l'activitat, sota el control de les forces russes (Manel Alías )

A l'escola s'ha organitzat una celebració. Les classes estaven aturades des de feia més d'un mes. I ara, com ja van fer a començaments de setembre, tornen a inaugurar el curs.

La represa del curs a Volnovakha
A la represa del curs escolar de Volnovakha ja no s'ha sentit l'himne ucraïnès, sinó el de Donetsk i el rus (CCMA)

Una de les alumnes, l'Ània, explica: "No vam ser a temps de marxar, i a casa no tenim baixos. Vam viure a la cambra més profunda, on no hi ha finestres. Dormíem a terra. Ara intentaré no perdre'm classes; m'agraden molt".

I una de les mares, afegeix: "No tenim aigua ni llum. Ens tenen espantats, és clar".

El segon trimestre ha estat infernal. El tercer, de moment, comença amb canvi d'himne. Aquest dilluns hi han sonat els de Donetsk i el de Rússia. Els colors de la bandera d'Ucraïna, el groc i el blau, són a tot arreu, com també la moneda, però s'espera que tot això canviï ben aviat.

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaVolodímir ZelenskiRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut