Barack Obama en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
Barack Obama ha valorat la decisió del Senat. (Foto: EFE)
Washington

L'ocupació als Estats Units creix 151.000 llocs de treball però es manté la taxa d'atur al 9,6%

Els Estats Units van crear el doble de llocs de treball dels previstos durant l'octubre, però la taxa d'atur no s'ha reduït. El president dels Estats Units, Barack Obama, ha definit la situació d'esperançadora, per bé que ha assegurat que "encara queda molta feina per fer", mentre ha apostat per continuar retallant els impostos i estenent els subsidis d'atur. La incògnita és saber en quines condicions portarà a terme aquestes polítiques després dels resultats negatius que ha obtingut en les eleccions legislatives d'aquesta setmana, en què l'elevat atur ha estat un dels factors clau de la derrota del partit demòcrata.

Actualitzat
L'ocupació als Estats Units va créixer més del que s'esperava al mes d'octubre gràcies a la contractació de treballadors per part del sector privat. El país va crear 151.000 llocs de treball nets, el doble dels previstos, malgrat que els nous ocupats no han fet reduir la taxa d'atur, que es manté al 9,6%. L'elevat atur ha estat un dels factors que va propiciar la derrota de Barack Obama a les eleccions legislatives.

Abans de marxar cap al continent asiàtic, el president dels Estat Units ha assegurat en una breu compareixença de premsa que les últimes xifres són "esperançadores", però que encara queda molta feina per fer. "El govern continuarà esforçant-se fins que tot aquell que vulgui treballar trobi una feina", ha promès Obama, que també ha afegit que l'acceleració del creixement econòmic que pretén el seu executiu passa per mantenir les retallades d'impostos a la classe mitjana i per estendre els subsidis d'atur.

Malgrat tot, aquestes propostes afronten el camí amb dificultats després dels resultats de les eleccions d'aquesta setmana. Una bona mostra d'això la trobem en les paraules del nou president de la Cambra de Representants, el republicà John Boehner, que ha afirmat que les xifres mostren la necessitat de reduir la despesa pública.

Del total de llocs de treball creats al mes d'octubre, 159.000 provenien del sector privat, mentre que l'ocupació al sector públic va baixar lleument, amb 8.000 llocs de treball menys. La preocupació per la situació dels mercats de treball nord-americà va ser un dels factors que va portar la Reserva Federal dels Estats Units a injectar 600.000 milions de dòlars (426.000 milions d'euros) en els propers vuit mesos per comprar deute públic i revifar, d'aquesta manera, l'economia del país.

El banc central nord-americà, que manté els tipus d'interès pròxims al 0%, ha injectat en els últims mesos 1,7 bilions de dòlars a través de la compra de bons. El que busca la Reserva Federal és injectar diners a l'economia comprant deute dels bancs mentre el sistema financer no afluixa la corda i torna a concedir crèdits, fet que reactivaria l'economia.

Segons els analistes, per revifar l'economia, que en l'últim any i mig acusa una de les pitjors recessions des dels anys trenta, caldria crear 125.000 llocs de treball cada mes per començar a fer caure la taxa d'atur.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut