L'OCDE critica la reforma de pensions espanyola i creu que caldran decisions doloroses

L'organisme creu que l'envelliment de la població espanyola farà necessàries "mesures estructurals" per garantir la sostenibilitat del sistema

Actualitzat

L'Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha criticat la reforma de les pensions pactada entre el govern espanyol i els agents socials. En l'informe sobre pensions, l'organisme lamenta que Espanya hagi abandonat un ajustament automàtic del sistema de pensions com era el factor de sostenibilitat per substituir-lo per l'anomenat mecanisme d'equitat intergeneracional.

El responsable de l'informe, Hervé Boulhol, assenyala que el mecanisme d'equitat intergeneracional "dona una mica d'oxigen a curt termini, però no està a l'altura del problema de llarg termini" del sistema. És per això que conclou que "caldran més mesures".

"En l'horitzó 2040-2050 hi ha un problema de recursos" a causa del ràpid envelliment de la població espanyola, la qual cosa farà necessàries "mesures estructurals" i "decisions polítiques doloroses", alerta l'autor de l'informe. El principal problema de la reforma anunciada solemnement a l'estiu és, segons Boulhol, que es fa una proposta "a mitjà termini i no es diu què passarà després".

Tres persones juguen a petanca a Badajoz
Tres persones juguen a petanca a Badajoz (Europa Press/Javier Pulpo)


Els dubtes sobre el mecanisme d'equitat intergeneracional

El mecanisme d'equitat intergeneracional pactat entre La Moncloa i els sindicats suposa un augment de les cotitzacions de 0,6 punts durant 10 anys per afrontar l'augment de la despesa que suposarà la jubilació de la generació del baby-boom.

De fet, l'OCDE creu que aquest mecanisme ni tan sols equival al cost de vincular les pensions a l'IPC. S'estima que, el 2032, haurà permès recaptar un 2,3% del producte interior brut (PIB).

Però, segons l'informe, la Comissió Europea ha calculat que només el fet de vincular les pensions a la inflació suposarà un sobrecost anual equivalent a l'1,4% del PIB el 2030 i del 2,6% anualment a partir del 2050.

Manifestació a Madrid reclamant blindar les pensions, el mes de novembre passat
Manifestació a Madrid reclamant blindar les pensions, el mes de novembre passat (Europa Press/Fernando Sánchez)


Alerta sobre l'impacte de l'envelliment de la població

L'organisme fa una advertència de l'impacte que suposarà l'envelliment de la població en la "sostenibilitat financera" del sistema de pensions espanyol. En l'horitzó del 2050, a Espanya hi haurà 78,4 persones de més de 65 anys per cada 100 de les que tindran entre 20 i 64 anys, és a dir, l'edat de cotitzar. Aquesta proporció només serà superior al Japó (78,8) i Corea del Sud (78,8).

El document apunta que els ingressos de les persones més grans de 65 anys equivalen al voltant d'un 96% dels ingressos mitjans del total de la població, vuit punts percentuals més que en el conjunt de l'OCDE.

A Espanya, aquest percentatge ha crescut onze punts respecte a l'any 2000, la qual cosa significa que els ingressos de la gent gran han augmentat a més ritme que els de la resta. L'OCDE ho atribueix, bàsicament, al fet que la despesa en pensions per jubilat ha crescut més que el salari mitjà.

L'OCDE també posa de manifest que Espanya és un dels tres països de la Unió Europea, juntament amb França i Eslovènia, que calcula les pensions fent servir un horitzó de 25 anys de vida laboral, quan la majoria de països fan servir un període molt més gran.

 


Aposta per endarrerir l'edat de jubilació

En l'informe, a nivell general, l'OCDE alerta que el futur dels sistemes de pensions depèn que s'adopti la decisió d'elevar les cotitzacions, ampliar l'edat de jubilació o bé reduir les pensions.

L'organisme considera que l'augment de l'esperança de vida hauria de compensar-se, almenys en part, per un augment de l'edat de jubilació, "una mesura que protegeix tant el nivell de pensions com el finançament".

A més, apunta que "probablement" també serà necessària una altra correcció per tenir en compte la reducció relativa de la població en edat de treballar, la que cotitza i determina els ingressos del sistema.

I, davant la possibilitat que amb aquests ajustaments no n'hi hagi prou, obre la porta a un mecanisme d'equilibri automàtic, que és el que pot oferir la viabilitat del sistema a llarg termini.

Amb les reformes adoptades fins ara, i en l'improbable cas que no n'hi hagués més, l'edat de jubilació mitjana als països membres de l'OCDE hauria de passar dels 64,2 anys el 2020 als 66,1 anys el 2060. Tanmateix, la forquilla aniria dels 62 anys de països com Colòmbia, Luxemburg o Eslovènia als 69 de Dinamarca, Itàlia, Estònia o els Països Baixos.

Gent gran travessa un pas de vianants a Madrid
Gent gran travessa un pas de vianants a Madrid (Europa Press/Eduardo Parra)


La covid té un efecte "modest" en les pensions

L'OCDE creu que la crisi de la covid tindrà un impacte "relativament modest" en el finançament del sistema de pensions, comparat amb factors com l'envelliment de la població.

En l'informe, apunta que la principal conseqüència de la crisi ha estat el dèficit de cotitzacions, que s'ha compensat en gran mesura amb les transferències fetes des dels pressupostos estatals.

És per això que el diagnòstic que fa l'organisme és que els efectes a mitjà termini seran limitats, tot i que alerta que podrien agreujar els desequilibris ja existents en diversos països, especialment si un canvi de les polítiques de tipus d'interès baixos per part dels grans bancs centrals torna a posar sota pressió les finances públiques.
 

 

ARXIVAT A:
Pensions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut