El coronavirus, la pitjor amenaça per a l'economia des de la crisi, segons l'OCDE

La Unió Europea apuja a "moderat-alt" el nivell de risc causat pel coronavirus

RedaccióActualitzat

El creixement de l'economia mundial serà mig punt inferior al previst fa només tres mesos. Ho assegura l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), en un informe que quantifica l'impacte econòmic del coronavirus.

Segons l'OCDE, l'economia global s'enfronta a la seva pitjor amenaça des de la crisi financera.

Aquest organisme, que agrupa els països més desenvolupats, rebaixa el creixement mundial previst per a aquest any al 2,4 per cent, cinc dècimes menys del que s'esperava la tardor passada.

En el cas de l'eurozona, la previsió rebaixa el creixement fins al 0,8 per cent, tres dècimes menys.

Aquest és el millor dels escenaris previstos per l'OCDE.


Hi podria haver recessió

El pitjor és que arribaria si la crisi del coronavirus s'allarga.

Si la crisi s'allarga i la malaltia s'expandeix encara més, l'OCDE assegura que l'afectació a les cadenes de subministrament, el comerç internacional i el turisme seria molt més elevada: el creixement es podria reduir a la meitat del previst, fins a un 1,5 per cent.

Podria, fins i tot, portar a la recessió les zones més afectades, incloent-hi l'eurozona i el Japó.

La pitjor part se l'emportaria la Xina, amb una economia que representa el 15 per cent del PIB mundial.

Per això, l'OCDE --que ha presentat avui a París el seu informe-- demana als governs que actuïn de manera immediata, amb mesures de suport al sistema sanitari i també a les empreses més vulnerables. 

Mesures, també, com incrementar la despesa pública i dotar els mercats de més liquiditat perquè els bancs ajudin les empreses amb problemes.

Si aquestes polítiques fan efecte, i la crisi del coronavirus no s'allarga, l'OCDE estima que l'economia mundial es recuperarà i s'elevaria fins al 3,3 per cent el 2021. 

Segons aquest organisme, l'impacte del coronavirus és superior al de la SARS, el 2003, perquè l'economia està molt més interconnectada i el pes de la Xina --tant en la producció, com al comerç, el turisme i les matèries primeres-- és superior.

Arriba, a més, en un moment en què l'economia encara és feble, amb les tensions comercials i el Brexit com a problemes encara no resolts.


El risc del coronavirus, alevat a "moderat-alt"

Aquest migdia, la Unió Europea ha anunciat que augmentava "de moderat a moderat-alt" el risc causat pel coronavirus.

La decisió l'ha avançada la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i l'ha confirmada, més tard, el Centre Europeu de Previsió i Control de Malalties (ECDC).

Von der Leyen ha fet una compareixença gens habitual, des de l'ECDC, per anunciar la creació d'un equip de resposta al coronavirus format per cinc comissaris que seguiran i coordinaran l'actuació dels països europeus a tres nivells: mèdic, mobilitat i economia.

"Coordinació" ha estat la paraula més repetida. En aquest sentit, també s'ha anunciat que aquest divendres s'ha convocat una nova reunió dels ministres de salut dels 27.

L'objectiu prioritari de la Unió Europea és evitar que el virus s'estengui, però de moment no es plantegen el tancament de fronteres.

L'efecte que pot tenir tot plegat en l'economia és una altra de les grans preocupacions.

El comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, ha reconegut que ja no són tan optimistes sobre una recuperació ràpida.

"És massa aviat per mesurar l'impacte d'aquesta caiguda, però això no vol dir que haguem de minimitzar-la."

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut