Bitllets d'euros de diferents quantitats.
La taxa Tobin té com a objectiu frenar l'especulació.
París

L'OCDE afirma que els PIGS tenen "bases sòlides" per a la recuperació

Els problemàtics països del sud de la zona euro, Portugal, Itàlia, Grècia i Espanya, han realitzat reformes estructurals prou importants com perquè hi hagi una recuperació de la competitivitat i un increment de l'ocupació a curt termini, segons ha dit l'OCDE.

RedaccióActualitzat
Els problemàtics països del sud de la zona euro, els anomenats PIGS, entre els quals hi ha Espanya, han fet prou reformes estructurals com perquè ara presentin una "base sòlida" per a la recuperació de la competitivitat i un increment de l'ocupació. És la principal conclusió a què ha arribat l'OCDE, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic que en el seu informe publicat a París ha fet al·lusió a la situació econòmica de Portugal, Itàlia, Grècia i Espanya. L'estudi també inclou Irlanda dins d'aquest grup amb bones perspectives a curt termini.

L'OCDE estima que els costos que estan provocant a curt termini els ajustos dràstics es reduiran a conseqüència d'una millora en l'oferta del crèdit en els països més endeutats. Però precisa que les "bases sòlides" per a la recuperació només es traduiran en els efectes pronosticats quan hi hagi una recuperació de la demanda.

L'organització considera que encara que el creixement en els països de l'eurozona és decepcionant, "el reequilibri subjacent de l'economia està en marxa". "La major part dels països de l'eurozona ja han aplicat la major part de l'ajust fiscal que es necessitava després de la crisi", han afirmat des de l'OCDE.

Conclouen, però, que "al procés encara li queda camí".

A més, a nivell mundial, l'informe reconeix que seran els països emergents els que hauran d'estirar de l'economia mundial, ja que l'organització només detecta un "moderat creixement" als Estats Units i una acceleració, però des de nivells baixos de partida, en l'economia del Japó.
Anar al contingut