Les restes trobades a Son Coletes (Manacor) pertanyien a soldats republicans

Localitzen els cossos de sis soldats republicans a la fossa de Son Coletes, a Manacor

Els milicians exhumats a Mallorca formaven part de l'expedició que va sortir de Barcelona l'estiu del 1936, comandada pel capità Albert Bayo

RedaccióActualitzat

Les feines d'exhumació de la fossa comuna de Son Coletes, a Manacor, a Mallorca, han permès localitzar els cossos de sis soldats republicans. Formaven part de l'expedició del capità Albert Bayo que va sortir de Barcelona i va arribar a la costa mallorquina l'agost del 1936.

Ara, un cop exhumats els cossos dels milicians -uns quants eren molt joves, tenien entre 15 i 17 anys-, s'intentarà identificar-los i retornar-los a les seves famílies.

La Generalitat de Catalunya ha localitzat una vintena de familiars vius de víctimes d'aquesta expedició. El cementiri de Son Coletes va ser un dels llocs de més repressió franquista de Mallorca. Durant la Guerra Civil, va ser utilitzat com a fossa per a les execucions de dissidents i presoners.  

 

 

Es calcula que hi poden haver una cinquantena de soldats enterrats

Amb les restes localitzades s'han trobat bales i indumentària militar. Les investigacions liderades per l'arqueòleg Cesc Busquets apunten que a la fossa de Son Coletes podria haver-hi enterrats, com a mínim, uns 50 soldats de les tropes de Bayo.

Aquestes exhumacions formen part del segon Pla de Fosses del govern balear. Ahir, el seu secretari de Memòria Democràtica, Jesús Jurado, i la directora de Memòria Democràtica de la Generalitat, Gemma Domènech, van visitar la fossa de Son Coletes.

Les dues administracions han prorrogat aquest 2020 el protocol de col·laboració en matèria de memòria democràtica.

 

Recerca dels familiars dels soldats a Catalunya

La Generalitat de Catalunya ha localitzat fins ara una vintena de familiars de les víctimes del desembarcament de Mallorca l'agost del 1936. I ara es treballa per ampliar el nombre de familiars que reclamen la recuperació dels cossos enterrats a Son Coletes.

La recerca s'ha fet en contacte amb els municipis de procedència de les 192 víctimes que fins ara s'han documentat. Els familiars dels soldats morts durant la batalla de Mallorca els han d'inscriure al cens de persones desaparegudes. L'Hospital Universitari Vall d'Hebron els citarà per recollir les mostres d'ADN.

 

El desembarcament a Mallorca

L'expedició que va desembarcar l'agost del 1936 a Mallorca estava formada per un total de 8.000 milicians catalans, brigadistes internacionals i un grup de les Balears.

L'operació, organitzada des de Barcelona pel capità Albert Bayo, va acabar amb la retirada de les tropes republicanes i centenars de morts en combat i afusellats pels franquistes.

Les tasques d'exhumació a Son Coletes (Manacor) van començar el 19 de juliol passat (CAIB / Arxiu)

El primer desembarcament, durant la matinada del 16 d'agost, es va fer al terme de Manacor. Els franquistes van iniciar una repressió sistemàtica i les execucions al cementiri del Pla de Son Mas, i a partir del 24 d'agost les van traslladar a Son Coletes, fora del nucli urbà.

Entre finals d'agost i el setembre del 1936, Son Coletes va ser l'escenari de grans matances i la xifra de morts puja a centenars, segons els historiadors. Almenys hi ha quatre fosses, a Porto Cristo, Manacor, Sa Coma i Sant Llorenç, que contenen cossos de soldats morts en combat o afusellats.

ARXIVAT A:
Illes BalearsFranquisme
Anar al contingut