Localitzats 50 quilos d'ou en pols amb fipronil a Catalunya

Les autoritats sanitàries asseguren que no han arribat a entrar a la cadena alimentària
Localitzats 50 quilos d'ou en pols amb fipronil a Catalunya

Localitzats 50 quilos d'ou en pols amb fipronil a Catalunya

Les autoritats sanitàries asseguren que no han arribat a entrar a la cadena alimentària
Redacció Actualitzat

Localitzats a Catalunya 50 quilos d'ous en pols contaminats amb fipronil. Segons les autoritats sanitàries, es tracta d'una partida procedent d'Holanda que es va distribuir el 21 de juliol.

Estava destinada a un establiment de Catalunya i, segons les autoritats, no s'ha utilitzat ni ha entrat a la cadena alimentària.

L'Agencia Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició manté que Espanya continua sense estar afectada per la distribució d'ous contaminats. Assegura que el sistema de control que s'aplica permet la localització immediata i la retirada del producte si és necessari abans d'arribar al consumidor.

La partida localitzada a Catalunya és la segona a Espanya després que dissabte passat es van immobilitzar 20 tones d'ou líquid contaminat per l'insecticida fipronil. Era una partida que havia arribat de França a una empresa de Biscaia, però tampoc no va arribar a la cadena alimentària.

El fipronil és un producte no autoritzat per a ús en animals de producció d'aliments que, en aquest cas, s'ha fet servir per tractar un àcar en gallines ponedores.

Segons els especialistes, tot i tractar-se d'un producte prohibit, l'insecticida representa un risc d'intoxicació "molt improbable" per als humans.

L'alerta pels ous contaminats es va saber la setmana passada, però tot plegat es remunta al juny, quan els responsables de seguretat alimentària a Bèlgica van detectar la substància tòxica en algunes partides d'ous.

Mentre el problema s'estenia per països europeus i altres, com Hong Kong, Bèlgica es va defensar culpant Holanda d'amagar informació perquè sabien l'existència del fipronil des del novembre.

Tot plegat ha provocat el que s'ha anomenat "la crisi dels ous" i ha posat en entredit el sistema d'alerta alimentària immediata prevista en casos com aquest a la Unió Europea.