El rei emèrit, en una imatge d'arxiu (Europa Press)
El rei emèrit, en una imatge d'arxiu (Europa Press)

Localitzat a Andorra un compte vinculat al rei emèrit operatiu entre 2006 i 2016

El dipòsit, que la Fiscalia suïssa atribueix a Joan Carles I, hauria estat operatiu durant uns anys en què encara era rei i s'hauria tancat dos anys després de l'abdicació

Actualitzat

La investigació de la Fiscalia suïssa sobre Joan Carles I ha permès localitzar un compte que el rei emèrit hauria tingut a Andorra durant més de deu anys.

Segons El Confidencial, que publica el número de compte, el dipòsit hauria estat operatiu fins a l'any 2016. Joan Carles I el controlava amb testaferros a través d'una societat instrumental panamenya.

La fiscalia helvètica, que investiga el presumpte cobrament de comissions per l'AVE a l'Aràbia Saudita per part del pare de Felip VI, creu que el rei emèrit hauria disposat d'un dipòsit al banc Andbank entre 2006 i 2016 a través de la societat mercantil panamenya Stream SA, dissolta el 4 de maig passat. Joan Carles I va abdicar l'any 2014.

 

Joan Carles I, el febrer de l'any passat a Madrid (Europa Press / José Oliva)
Joan Carles I, el febrer de l'any passat a Madrid (Europa Press / José Oliva)

 

El fiscal suís Yves Bertrossa va descobrir el dipòsit seguint el rastre d'una transferència de la Fundació Zagatka, que pagava els viatges en jets privats al monarca. El dipòsit contenia 150.012,18 euros procedents de Zagatka amb destinació a l'empresa Stream, que van quedar en el compte andorrà per ordre d'Arturo Fasana, gestor dels comptes de Joan Carles a Suïssa.

Joan Carles I no havia comunicat a l'Agència Tributària l'existència de cap compte bancari a Andorra. La troballa d'aquest compte fins ara ocult posaria en qüestió les dues regularitzacions fiscals que el rei emèrit ha fet fins ara: la primera, el desembre del 2020, de 678.000 euros sobre l'ús de targetes opaques; i una segona, el febrer d'aquest 2021, de més de quatre milions d'euros en concepte dels vols d'una companyia de jets privats pagats per Zagatka.

 

A Espanya, la Fiscalia del Suprem manté obertes tres investigacions sobre la fortuna del rei emèrit: per presumpta corrupció relacionada amb l'AVE a la Meca; sobre l'ús irregular de targetes opaques per part de diversos membres de la família del rei emèrit i al voltant de suposades irregularitats fiscals posteriors a l'abdicació. De moment, cap d'elles s'ha transformat en una actuació judicial.

 

Els reis Joan Carles i Sofia, en un acte al Congrés dels Diputats
Els reis Joan Carles i Sofia, en un acte al Congrés dels Diputats (Europa Press / Eduardo Parra)

 

ARXIVAT A:
BorbonsMonarquiaAndorra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut