Rio de Janeiro

Localitzades les restes de l'avió que s'ha estavellat en ple cor de l'Amazònia amb 155 persones a bord, després de topar amb un jet

Un avió de la companyia brasilera Gol amb uns 155 passatgers a bord s'ha estavellat al cor de l'Amazònia. L'aparell anava de la ciutat de Manaus fins a la capital, Brasília, quan va xocar la matinada de dissabte en ple vol amb una avioneta amb matrícula dels Estats Units. L'avió va caure a la regió del Mato Grosso, però de moment es desconeix l'abast de l'accident. El lent degoteig de dades es deu a l'orografia accidentada de la zona, que dificulta l'arribada dels equips de rescat. Tot i que no hi ha dades sobre la xifra de víctimes, el president de l'autoritat portuària del Brasil, José Carlos Pereira, no confia que es trobin supervivents. Entre els ocupants no hi havia cap espanyol.

Actualitzat

Encara no hi ha dades sobre possibles supervivents, però Pereira ha explicat que, basant-se en l'experiència, quan no es troba el fuselatge "relativament intacte i quan les restes es concentren en una àrea tan petita, les possibilitats de trobar cap supervivent són pràcticament inexistents". Per això mateix, també s'especula amb la hipòtesi que hagi caigut en picat, i a una velocitat d'uns 500 quilòmetres per hora. Segons la companyia aèria Gol, a l'aparell hi viatjaven 6 membres de la tripulació i 149 passatgers, entre ells una nena i una nadó d'11 mesos. Cap d'espanyol, segons han comunicat al Ministeri d'Afers Estrangers espanyol les autoritats del Brasil.

Després de 12 hores de recerca, un aparell dels set que el país havia destinat a buscar-lo ha divisat les restes de l'avió en una regió selvàtica i muntanyosa de difícil accés, a la serra de Catximbo, entre dos poblats indígenes al nord de Mato Grosso, estat del centre-oest del Brasil i fronterer amb Bolívia. El Boeing 737 era al lloc on uns radioaficionats havien assegurat veure un avió a baixa altura. La força aèria havia mobilitzat, a més dels avions, prop de 200 persones per localitzar-lo. L'aparell que l'ha vist ha avisat els helicòpters de rescat perquè es puguin adreçar al lloc del sinistre.

Però les feines de rescat no són fàcils. Pereira ha relatat que la vegetació es tan densa que els serveis de salvament consideren usar helicòpters perquè els efectius descendeixin mitjançant cordes i un cop a terra talin arbres i puguin aterrar així els aparells. El cap de l'autoritat portuària ha dit que tampoc no poden confirmar encara que l'avioneta i el Boeing hagin topat, extrem que sí que ha confirmat l'ens estatal que gestiona el trànsit aeri al país, l'Infraero.

L'avió tenia previst fer escala a la capital federal del Brasil, Brasília, per després continuar el viatge cap a Rio de Janeiro. Però divendres a la tarda va desaparèixer dels radars. Segons el president d'Infraero, l'avió comercial va topar en ple vol amb una avioneta Legacy que va aterrar a la selva amb greus danys en una de les ales. El Boeing l'havien estrenat feia dues setmanes i només tenia 200 hores de vol. Familiars dels passatgers s'han congregat a l'aeroport de Brasília a l'espera de notícies.

Si es confirmen les morts dels ocupants, el sinistre es convertiria en la pitjor catàstrofe aèria a la història del país, per davant de l'accident d'un Vasp 747 a la ciutat de Fortaleza en què van morir 137 persones el 1982.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut