Catalunya

L'Observatori de la Sostenibilitat certifica l'estat preocupant dels rius catalans

Coincidint amb el tancament de l'Expo de Saragossa, l'Observatori de la Sostenibilitat, que depèn del govern espanyol, ha fet públic un diagnòstic sobre l'aigua a la Península. A Catalunya, només una petitat part dels cabals dels rius es pot considerar en bon estat, segons l'informe. A més a més, afegeix que la situació serà sempre complicada, ja que els rius que abasteixen l'àrea de Barcelona són molt petits pel volum de les demandes. Això sí, la part positiva, és que la gestió de l'aigua és eficient i hi ha un esforç d'estalvi d'aquest bé escàs.

Actualitzat

En 10 anys, a l'àrea de Barcelona, la població ha crescut prop d'un milió de persones, fins als 4,5 milions, i el consum total d'aigua és de 600 hectòmetres cúbics. Per persona i dia, es consumeixen menys de 100 litres, un dels consums més baixos d'Espanya. El 76% del consum és urbà, mentre que un 15% es destina a ús industrial i el 9% per a l'agricultura.

Rius en estat preocupant

Si l'aspecte positiu és l'estalvi, la part negativa és la situació preocupant dels rius catalans. Només una petita part dels cabals es pot considerar que està en bon estat, d'acord amb la directiva marc europea de l'aigua: només la quarta part, en el cas del Ter i el Llobregat, un 35% de la Tordera i un 11% del curs del Besòs. En el cas del Foix, no hi ha ni un tram en bones condicions.

Els motius, a banda dels meteorològics, és l'ús que es fa del riu i les polítiques agrícoles i de planificació territorial de la Generalitat, que reben una forta crítica de l'Observatori de la Sostenibilitat.

Descoordinació

Plans d'ampliació de zones de regadiu com la prolongació del canal Segarra-Garrigues és un dels casos que l'informe de l'Observatori de la Sostenibilitat cita com a exemple de descoordinació entre departaments. Els responsables d'Agricultura i de Medi Ambient segueixen diferents criteris. A més a més, un dels ecòlegs que ha participat en la redacció de l'informe, Narcís Prat, denuncia que no hi ha una reflexió sobre el model de creixement.

Un altre dels problemes a Catalunya és, segons l'observatori, que el preu que es paga està molt per sota del real. Difícilment s'obtindran així els 6.500 milions d'euros que segons Medi Ambient costarà arribar als objectius de la Directiva Marc de l'Aigua. Aquesta directiva s'ha de començar a complir a partir de l'any 2015.

Un escenari pitjor

Pel que fa a Espanya, l'informe és encara més pessimista. Pronostica que l'aigua serà molt escassa sobretot al sud-oest de la Península, on la temperatura mitjana augmenta. El document també carrega contra les administracions per l'escassetat de depuradores i dessalinitzadores, les deficiències de la xarxa de distribució d'aigua i un creixement urbanístic i turístic insostenible. També conclou que falten mesures de control.

NOTÍCIES RELACIONADES
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut