Barcelona

L'obra de Weiwei desembarca a La Virreina

L'artista xinès no ha pogut assistir a la seva primera retrospectiva catalana, i ha decidit enviar-hi la seva taula

RedaccióActualitzat

L'obra d'Ai Weiwei, icona de la dissidència xinesa, ha arribat a Barcelona, a La Virreina, en una de les exposicions més esperades de la temporada. Aquest artista no es cansa de desafiar el poder.

Ai Weiwei es quedarà sense veure en persona la seva exposició a La Virreina (el govern xinès li ha retirat el passaport per dissident), però, en representació seva, hi ha enviat la taula i les cadires del seu estudi. Així, aquesta instal·lació recorda al públic l'absència forçada de l'artista, que té prohibit viatjar fora del seu país.

"És la taula on ell ha rebut i celebrat les reunions amb els professionals de museus i esdeveniments més importants de tot el món. És una taula que conté la memòria de 20.000 trobades des de l'any 2000 fins ara mateix.", explica la comissària de la mostra, Rosa Pera.

El seu estudi és un dels pocs llocs on, ara com ara, Weiwei es pot sentir mínimament segur. Encara que el règim xinès continua vigilant-lo de prop.

En la seva primera retrospectiva catalana s'han aplegat fotografies que són icones de la dissidència xinesa, manifestos d'un artista que no es cansa de desafiar el poder. Les seves obres llancen missatges contundents, contra les injústicies, la falta de llibertats, el consumisme voraç i el creixement desmesurat de la Xina. Una lluita per la qual ha pagat un preu molt alt: pallisses i 81 dies de captivitat, que va relatar en aquest videoclip. 

Mentre que a la Xina ha estat víctima de la repressió més ferotge, a Occident, la seva fama i el seu reconeixement no paren de créixer, i ara Weiwei ja és una de les veus més influents de l'escena artística mundial.

Internet i les xarxes socials han convertit en una estrella global aquest dissident, que ha fet de l'art una arma eficaç de combat i de denúncia. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut