Antic art rupestre descobert a Indonèsia que representa un tipus de búfal anomenat anoa (Nature/Ratno Sardi)
Antic art rupestre descobert a Indonèsia que representa un tipus de búfal anomenat anoa (Nature/Ratno Sardi)

L'obra d'art més antiga del món, una pintura rupestre descoberta a Indonèsia

Es tracta d'un grup de figures animals i humanes que cacen grans mamífers amb llances i cordes

Actualitzat

Una cova de l'illa de Cèlebes, a Indonèsia, ha amagat fina ara l'escena de caça més antiga del món en una pintura rupestre de, com a mínim, 44.000 anys d'antiguitat.

Una investigació publicada a la revista "Nature" descriu la pintura com un grup de figures abstractes que combinen característiques humanes amb altres d'animals, conegudes com a teriàntropos, que cacen grans mamífers amb llances i cordes.

La representació dels caçadors a través d'aquestes figures antropomòrfiques poden ser, segons els experts, la prova més antiga de l'habilitat de la nostra espècie per imaginar l'existència d'éssers supranaturals, la pedra angular de l'experiència religiosa.

Fins ara, les imatges més antigues d'humans i animals interactuant corresponien a l'art rupestre descobert a Europa provinent del Paleolític Superior, amb una antiguitat d'entre 14.000 i 21.000 anys.

 



L'equip investigador, liderat pels arqueòlegs Maxime Aubert i Adam Brumm, va trobar aquestes pintures a la cova Leang Bulu'Sipong 4, descoberta el 2017 en una regió de pedra calcària a Cèlebes.

"La pintura rupestre de Leang Bulu'Sipong 4 suggereix que no hi va haver una evolució gradual de l'art paleolític des del més simple al més complex fa 35.000 anys, com a mínim no al sud-est d'Àsia."

Ho ha dit Maxime Aubert, que assegura que el gran component de la cultura artística avançada estava present a les Cèlebes fa 44.000 anys, incloent-hi art figuratiu, escenes i teriàntropos.

L'estudi ha consistit en mesurar la degradació radioactiva de l'urani que s'ha format en els dibuixos de la cova, sobre un 4 metres i mig de paret que ha donat com a resultat una franja d'entre 35.100 i 43.900 anys.

A les pintures apareixen vuit figures humanes i sis animals –dos porcs i quatre búfals nans– que van ser fets alhora, amb pigments vermells i amb la mateixa tècnica.

Els teriàntropos estan dibuixats amb traces simples i molt estilitzats amb cares allargades que evoquen musells i morrions i altres característiques pròpies d'aus o rèptils.

"Els primers indonesis van crear art que podria expressar el pensament espiritual al voltant d'un vincle especial entre humans i animals molt abans que el primer art es fes a Europa, on s'ha suposat sovint que es poden localitzar arrels de la cultura religiosa moderna."

De tota manera, els investigadors han destacat l'alarmant deteriorament de les coves descobertes, on, asseguren, encara queden moltes pintures "espectaculars" per datar.

ARXIVAT A:
Art
Anar al contingut