MSG-3. Font: EUMETSAT

L'MSG-3, operatiu a mitjans de mes i el Meteosat-10, el 2013

L'MSG-3 és el tercer satèl·lit que forma part de la família de satèl·lits meteorològics de segona generació (MSG). S'espera que estigui operatiu 10 dies després del seu llançament, el dia 16 de juliol, i al 100 per 100, a inicis del 2013, quan passarà a denominar-se Meteosat-10.

Néstor GómezActualitzat
El passat dijous 5 de juliol l'"Ariane 5" va sortir en direcció a l'espai transportant el futur satèl·lit meteorològic MSG-3. Els satèl·lits Meteosat es troben a una altitud de 35.700 quilòmetres sobre la intersecció de Greenwich i l'Equador, anomenat grau 0. És un satèl·lit geostacionari, és a dir, gira a la mateixa velocitat que la Terra i això permet sempre veure sempre la mateixa cara: Europa i Àfrica.

L'MSG-3 és el tercer satèl·lit que forma part de la família de satèl·lits meteorològics de segona generació (MSG). S'espera que estigui operatiu 10 dies després del seu llançament; això fa que s'estimi el dia 16 com a dia en què serà autònom i operatiu, però no els sensors i els instruments que l'integren.

En un primer moment s'actua sobre l'òrbita i la posada en funcionament. S'activen totes les funcions de l'MSG-3 i s'activen tots els sistemes. En una segona fase es posen en funcionament tots els instruments mitjançant proves, cosa que s'allargarà fins a unes 7 setmanes després del llançament. La fase final de la posada en marxa implicarà la validació de les imatges i dels productes meteorològics.

Caldrà esperar uns 6 mesos des del seu llançament, cap a inicis del 2013, per declarar llest i al 100 per 100 operatiu l'MSG-3, que passarà llavors a anomenar-se Meteosat-10. Aleshores, el Meteosat-10 es traslladarà a la seva posició a 0 graus, on ens nodrirà d'imatges d'Europa cada 5 minuts i d'Àfrica cada 15.

Anar al contingut