Roma

L'M5S gira l'esquena a Bersani en l'últim dia dels contactes per formar govern a Itàlia

El líder del Partit Democràtic, Pier Luigi Bersani, ha tancat la roda de contactes per formar govern. L'últim partit ha estat el Moviment 5 Estrelles, de Beppe Grillo, que li ha girat completament l'esquena. Bersani té majoria a la Cambra de Diputats, però necessita prop de 40 vots al Senat per poder ser investit president.

RedaccióActualitzat
El líder del centre esquerra italià i del Partit Democràtic, Pier Luigi Bersani, ha tancat aquest dimecres la ronda de consultes per formar govern. L'última reunió ha estat amb el Moviment Cinc Estrelles (M5S), liderat pel còmic Beppe Grillo. Aquesta formació, tal com va anunciar poc després dels comicis, no donarà el seu suport al centreesquerra per a un executiu estable. Votarà només aquelles lleis que encaixin amb el seu programa electoral.

Silvio Berlusconi s'erigeix com l'únic capaç de garantir la governabilitat. La coalició de representa Il Cavaliere, liderada per la Lliga Nord i el Poble de la Llibertat, ha reiterat que l'única sortida és un govern de coalició i posa com a condició que el pròxim president de la República sigui d'una àrea "moderada. Bersani rebutja les dues propostes. Davant d'aquesta situació, el secretari general del Poble de la Llibertat i dofí de Berlusconi, Angelino Alfano, ha advertit que si tot segueix igual s'haurà de tornar a les urnes.

El Movimient 5 Estrelles ha emès en directe la reunió negociadora amb el líder del Partit Democràtic, Pier Luigi Bersani, quan tradicionalment les consultes es fan a porta tancada. Per primer cop, els ciutadans han pogut veure en directe els intents de Bersani per convèncer els representants de la formació sense èxit. El diari "La Repubblica" ha recollit en un vídeo els moments més destacats de la conversa. A les negociacions, que s'han fet en una sala de la Cambra de Diputats, hi han participat Bersani i el vicesecretari del Partit Democràtic, Enrico Letta, i els portaveus de l'M5S a la Cambra de Diputats i al Senat, Roberta Lombardi i Vito Crimi.


Alguns mitjans de comunicació italians consideren que aquesta reunió ha estat una "posada en escena" i que les negociacions de veritat s'han fet en privat.

Bersani ha explicat que ha acceptat que la reunió es transmetés en directe perquè també aposta per la transparència. El líder del centreesquerra ha demanat a la formació de Beppe Grillo que "no impedeixi aquest camí de canvi". "Estic disposat a assumir una responsabilitat enorme i us demano a tots que també n'assumiu un trosset".

"Aquestes paraules són les que s'escolten al país des de fa 20 anys i després no passa res", ha respost un dels portaveus de l'M5S, que no està disposat a votar la investidura de Bersani, ni tampoc a votar "en blanc" o "sortir de l'hemicicle" per reduir el quòrum, i així l'hi ha fet saber. Malgrat la negativa, la reunió s'ha fet sense tensions i amb somriures per part de les dues parts i només Bersani ha canviat el to per recordar-los que la situació del país és greu.

Un cop acabada la roda de consultes, Pier Luigi Bersani es reunirà entre dijous i divendres amb el president de la República, Giorgio Napolitano, per informar-lo de si disposa dels suports suficients per formar govern. També podria demanar-li més temps per aconseguir un acord.

Bersani necessita prop de 40 vots al Senat per poder ser investit president. Dimarts va admetre que es mantenten les dificultats per formar un govern estable i, per això va apel·lar a la "coresponsabilitat" dels partits amb representació parlamentària.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut