Tribunal Superior de Justícia de Catalunya
Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

Llum verda del TSJC a les protestes de Vox a Catalunya aquest dissabte

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya també ha autoritzant una manifestació aquest dissabte a Barcelona convocada per una plataforma d'esquerres

RedaccióActualitzat

Llum verda del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a les protestes de Vox en cotxe particular, convocades aquest dissabte contra la gestió del govern espanyol pel coronavirus. El TSJ considera que les manifestacions no suposen un risc significatiu per a la salut.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha autoritzat, doncs, les manifestacions de Vox a les quatre capitals de província catalanes. També n'hi haurà una altra, a Barcelona, de signe totalment oposat. Estan canviant els criteris judicials, i també polítics, per permetre les manifestacions en temps de pandèmia.

La decisió dels jutges, compartida pels juristes: el risc per a la salut, a aquestes alçades, no és el mateix que a començament de la pandèmia.

Josep Lluís Martí, professor de filosofia del dret:

"En aquell moment pesava més el dret a la vida i a la integritat física de la gent i es justificaven molt més les mesures restrictives que els drets."

 

Judicis a Barcelona

Els quatre judicis s'han fet aquest migdia a Barcelona. El partit ultradretà va presentar quatre recursos contra la decisió del Ministeri de l'Interior quan els va denegar les protestes a les ciutats de Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida per riscos per a la salut.

Al·legaven que si es permet que les persones es passegin per la ciutat en franges horàries, però sense límit numèric, també s'ha de poder permetre una manifestació en vehicles.

Importància de la resolució

És la primera resolució dels magistrats del TSJ català sobre protestes en temps de pandèmia. En dues prohibicions anteriors, s'havien declarat no competents. Fins que el Suprem ha definit el criteri fa només uns dies: decideixen els jutges del territori on es convoca la protesta.

Ho han fet els catalans i els de Castella i Lleó, on s'han autoritzat altres manifestacions de Vox amb els mateixos criteris. Criteris que, per algun motiu, comença a compartir també ara el Ministeri de l'Interior. Ha acabat autoritzant una manifestació aquest dissabte a Barcelona, diferent de la de Vox. La convoca una plataforma d'esquerres.

 

Manifestació a la Castellana, Madrid
Manifestació a la Castellana, Madrid

 

Manifestacions a Madrid els últims dies

Ja fa dies que a l'exclusiu barri de Salamanca de Madrid, ja sigui des dels balcons però també des del carrer, guarnits amb banderes espanyoles, els veïns fan sonar cassoles per protestar.

En molts casos, no es respecta la distància física de seguretat entre manifestants, però els pocs agents de la policia espanyola no hi intervenen.

Des del carrer Núñez de Balboa, les protestes alimentades pels partits de la dreta i l'extrema dreta contra el govern de Pedro Sánchez es van estenent a altres zones de Madrid però també a d'altres ciutats espanyoles, com va passar aquest dijous a Sevilla, on la presència policial era testimonial.

Manifestacions de l'esquerra

Contrasta amb els efectius que hi havia en una altra manifestació al barri madrileny de Moratalaz, on s'exigien més recursos per a la sanitat pública i en contra de les cassolades organitzades per la dreta.

 

Manifestació a Gràcia, Barcelona
Manifestació a Gràcia, Barcelona

 

I especialment, amb la de dimarts a la plaça Vila de Gràcia de Barcelona, on es van concentrar unes 150 persones sota el lema "La vida abans que el capital" i que va acabar amb escenes de tensió amb els Mossos i la detenció d'una noia.

Però resulta que el primer de maig, Dia del Treballador, es van prohibir totes les manifestacions i la Via Laietana estava buida. En tot cas, es planteja un debat difícil entre els juristes que no és exclusiu de l'estat espanyol al voltant de la col·lisió i l'equilibri entre dos drets fonamentals: el dret a la reunió i manifestació enfront del dret a la vida i la salut.

I en aquesta nova etapa de desconfinament que passarà? El tribunal constitucional alemany deixa clar que no es poden prohibir les manifestacions, però sí posar-hi límits.

Benet Salellas, advocat de Jordi Cuixart:

"La falta d'una cultura democràtica a les institucions espanyoles ha portat tradicionalment que l'extrema dreta tingués via lliure per ocupar els carrers i, per contra, els moviments de canvi tenen restringit el dret a manifestar-se com és el cas de Jordi Cuixart que va acabar a la presó."

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut