Llum verda a tramitar els pressupostos de l'Estat amb el suport de Bildu, ERC i Ciutadans
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha vist com els seus pressupostos superaven el primer tràmit parlamentari (EFE / Chema Moya)

Llum verda a tramitar els pressupostos de l'Estat amb el suport de Bildu, ERC i Ciutadans

Les set esmenes a la totalitat presentades per PP, Vox, JxCat, Coalició Canària, Foro Asturias, el BNG i la CUP han estat rebutjades per una majoria de 198 vots a 150

RedaccióActualitzat

El Congrés dels Diputats ha donat llum verda, per primera vegada en gairebé dos anys i mig, a la tramitació d'uns nous pressupostos generals de l'Estat.

El ple de la cambra baixa ha rebutjat les set esmenes a la totalitat que hi havien presentat el PP, Vox, JxCat, Coalició Canària, Foro Asturias, el BNG i la CUP.

Han estat rebutjades de manera conjunta, en una sola votació: 198 vots en contra i 150 vots a favor. No hi ha hagut cap abstenció.

Entre els partits que han donat suport a la tramitació dels pressupostos hi ha els que van garantir la investidura de Pedro Sánchez després de les eleccions celebrades ara fa un any, tret del BNG.

També ha tingut els vots a favor -és a dir, contra les esmenes a la totalitat presentades- dels quatre diputats del PDeCAT que han trencat la disciplina de vot de JxCat. I de Ciutadans.

 

(EFE / Chema Moya)


D'entrada semblava que el partit presidit per Inés Arrimadas -10 diputats- seria essencial atesa l'oposició frontal del PP i Vox a donar-hi suport. El seu paper, però, ha quedat diluït en aquest tràmit parlamentari.

Arrimadas ha defensat des del primer moment que el seu partit adoptaria una posició "responsable i moderada" per facilitar uns nous comptes, que considera necessaris per fer front a la situació de crisi generada pel coronavirus.

La sorpresa ha estat, aquest dimecres, primer dia del ple de debat de les esmenes a la totalitat, l'anunci del suport de Bildu als comptes públics per a aquest any, anunciat per Arnaldo Otegi.

Un suport que ha desplaçat Ciutadans del centre del debat i hi ha posat els socis d'investidura.

 

Oskar Matute, de Bildu, durant la seva intervenció (EFE / Chema Moya)


El suport d'ERC i Bildu als pressupostos en aquesta primera votació parlamentària no ha agradat gens a Arrimadas, que, de tota manera, ha assegurat que mantindrà la mà estesa al govern espanyol fins al final de la negociació dels pressupostos.

Arrimadas, això sí, ha assegurat que, ara per ara, "aquests pressupostos estan lluny del que necessita Espanya" i "necessiten més línies taronges".

El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha defensat el seu suport als comptes de Montero per la necessitat de ser "útil" a l'hora de combatre la pandèmia i reduir la desigualtat a Catalunya.


Montero, contra els vetos creuats

I si Arrimadas ha advertit el govern espanyol que haurà de triar entre el suport de Cs i el suport d'ERC i Bildu, Rufián, per la seva banda, ha advertit Montero que no podrà aprovar els comptes amb el suport d'ERC i Cs alhora.

 

Inés Arrimadas, de Cs, i Gabriel Rufián, d'ERC, al fons (EFE / Chema Moya)


Montero ha expressat el seu rebuig als vetos creuats entre partits i ha demanat unitat per aprovar uns "comptes de país".

Superada la votació d'aquest dijous, els pressupostos generals de l'Estat encara tenen per davant un tràmit parlamentari llarg durant el qual caldrà negociar esmenes parcials de les formacions disposades a donar-hi suport.


Dos anys i mig de pressupostos Montoro

Quan s'aprovin, els pressupostos generals de l'estat per al 2021 seran els primers dissenyats per un govern presidit per Pedro Sánchez, que després d'assumir la presidència del govern espanyol amb una moció de censura contra Mariano Rajoy ha hagut de prorrogar durant dos exercicis els últims comptes dissenyats per Cristóbal Montoro, aprovats ara fa gairebé dos anys i mig.

ARXIVAT A:
Pressupostos Generals de l'EstatArnaldo OtegiBildu
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut