Madrid

Llum verda a la reforma laboral pactada al maig entre el govern espanyol i els agents socials

El Consell de Ministres ha donat llum verda a la reforma laboral pactada el mes de maig entre el govern espanyol i els agents socials. El text inclou una sèrie d'incentius per mirar de reduir la temporalitat i promoure la contractació indefinida. Sota aquesta premissa, s'inclou un paquet extraordinari de bonificacions a les empreses que facin fixos els treballadors que abans de l'1 de juny tenien contractes temporals. Ara, una vegada aprovat per l'executiu, el text s'enviarà al Congrés per a la tramitació parlamentària, i la previsió és que pugui entrar en vigor el mes que ve.

Actualitzat

Modificar les regles de joc del mercat laboral per oferir més seguretat als joves. Aquesta és la base de la reforma laboral que el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va subscriure amb els dirigents dels sindicats majoritaris en l'acord assolit la setmana passada. La reforma vol ser una eina útil per evitar que molts treballadors encadenin contractes temporals. En definitiva, es tracta de facilitar els contractes indefinits i, a canvi, els empresaris tindran l'acomiadament més fàcil. És un pla de xoc per reduir la temporalitat, que a Espanya afecta un de cada tres treballadors, en total més de cinc milions. El decret llei entrarà en vigor el pròxim 1 de juliol.

La reforma proposa que els treballadors que en dos anys i mig hagin acumulat un contracte temporal rere l'altre en una mateixa feina siguin automàticament fixos. Seran contractes indefinits amb bonificacions d'entre 800 i 1.200 euros, i també preveu que en cas d'acomiadament l'empresari hagi de pagar una indemnització de 33 dies per any treballat, un preu més barat que els 45 dies que marca actualment la llei. Serà una mesura a la qual podrien acollir-se fins a finals d'any tots els empresaris que transformin un contracte temporal en indefinit.

De tota manera, fins ara ja existien contractes indefinits per a dones, joves i aturats de llarga durada, també bonificats i amb el cost de l'acomiadament més baix i que també es podran tornar a fer fins a finals d'any. Serà llavors quan es podria acabar el termini i només bonificar i promoure que els empresaris facin directament als treballadors contractes indefinits.

Segons el Ministeri de Treball i Afers Socials, Jesús Caldera, els efectes de la reforma seran palpables "a curt i mitjà termini", i espera que "almenys un milió" de treballadors dels cinc de temporals que hi ha a Espanya es converteixen en indefinits des que la reforma "inacceptable" entri en vigor fins a l'any 2008. La precarietat laboral, segons el ministre, afecta un 33% dels treballadors, una taxa que Caldera confia a veure reduïda en els pròxims anys.

Respecte als costos de les rebaixes de bonificacions que inclou la reforma, Caldera diu que el govern estima que deixarà d'ingressar uns 1.200 milions d'euros. No obstant, sosté que el que se'n va per aquí, entrarà per "altres vies", ja que la reforma servirà per mantenir la creació de treball.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut