Llum verda per construir les dessaladores Tordera 2 i Foix, claus contra futures sequeres

La previsió és que entrin en funcionament entre el 2028 i el 2029 per abastir l'àrea de Barcelona i reduir el transvasament d'aigua del Ter

RedaccióActualitzat

Pas endavant per a la construcció de les dues dessaladores de la Tordera i el Foix, que els governs català i espanyol van acordar desencallar al febrer i que ha de resoldre els problemes d'abastiment d'aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona, especialment afectada per la sequera.

Amb algunes setmanes de retard, l'empresa pública Acuamed ha formalitzat per fi tots els tràmits que tenia pendents i, per tant, ja pot licitar les dues obres.

La dessaladora de Tordera 2, al costat  de l'actual planta de Blanes, costarà 290 milions milions d'euros, finançats a través dels fons Next Generation; i la de Foix, entre els termes municipals de Cubelles i Cunit, aigües avall del pantà, comptarà amb una inversió de 223 milions.

La construcció anirà a càrrec de l'Estat, però Aigües Ter-Llobregat farà el seguiment i control de les obres, i un cop estiguin acabades n'assumirà la titularitat.

Sobre el finançament europeu del projecte, i tal com marca la normativa comunitària, els diners acabaran sent retornats pels ciutadans a través de la factura de l'aigua. Així ho ha detallat el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort:

"Sempre, totes les inversions, s'acaben recuperant".


Està previst que entrin en funcionament entre el 2028 i el 2029

Les obres haurien d'iniciar-se el segon semestre del 2025, si no hi ha més retards. La nova planta de Tordera tindrà una capacitat de 60 hectòmetres cúbics l'any i està previst que entri en funcionament el 2028. La de Foix, amb una capacitat de 20 hectòmetres cúbics, hauria d'estar operativa el 2029.

A més, les dues dessaladores estaran equipades amb plaques fotovoltàiques que aprofiten l'energia solar i que han de permetre rebaixar l'elevada factura elèctrica que tenen aquest tipus d'instal·lacions.

El projecte de les noves dessalinitzadores ha estat declarat prioritari per la Generalitat i l'Estat, perquè ha de permetre garantir l'abastiment d'aigua en temps de sequera com l'actual. Sobretot a l'àrea metropolitana de Barcelona, i així fer possible una reducció del transvasament d'aigua del Ter.

 

ARXIVAT A:
SequeraCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut