Restes d'un tanc a la carretera entre Khàrkiv i Irpín, camí del Donbass
Restes d'un tanc a la carretera entre Khàrkiv i Irpín, camí del Donbass (CCMA/Felip Gordillo)

"Lluitem amb armes de la Segona Guerra Mundial", l'experiència d'un soldat al front d'Ucraïna

Un soldat de les Forces de Defensa Territorial, un marine ucraïnès i un portaveu militar expliquen com lluiten a Bakhmut

Actualitzat

"Vaig viure les pitjors 24 hores de la meva vida". Acaba de tornar del front, de Bakhmut, on hi ha l'ofensiva més crua de l'exèrcit rus a la guerra a Ucraïna. Forma part de les Forces de Defensa Territorial (FDT), un cos de civils voluntaris que ha crescut d'ençà de la invasió del 24 de febrer de 2022.

No n'hem dit el nom. Preferim preservar la seva identitat perquè el seu discurs difereix de la versió oficial. "Lluitem amb armes de la Segona Guerra Mundial", ens diu. El mirem incrèduls i llavors treu el mòbil i ens ensenya una fotografia amb una metralladora. Amplia el zoom. Porta la inscripció 1944.

Sembla una metralladora DP, de fabricació soviètica i amb una àmplia trajectòria a diverses guerres.

No sembla que ho digui com un retret. Si no com una manera de mostrar que lluiten amb dents i ungles.

Però en algunes parts del front, ni la determinació és suficient. A la zona de Bakhmut, el seu escamot va durar 24 hores. Eren 21 i només dos en van sortir il·lesos.

Al davant tenien els soldats d'elit russos: els mercenaris del Grup Wagner i les tropes aerotransportades.

Els Wagner --amb soldats reclutats a les presons a canvi de la llibertat-- ataquen en onades suïcides per marcar la posició de l'enemic.

I sobrevolant-los, els drons. Constantment vigilant-los. Fent inútils les trinxeres. "No podíem escapar".

Amb una fredor sorprenent, ens explica com aquests aparells deixaven caure explosius a la seva posició: "Unes granades van caure sobre la motxilla d'un company, per sort no van explotar".

"No vaig al refugi quan sento les sirenes. Si no he mort allà, no serà aquí"

Tot i aquesta descripció, està convençut de la seva tasca. Diu que des del 2015 tenia dues motxilles preparades: una per anar a la guerra i l'altra per evacuar la família. Fa un any que no els veu.

Entrada a la província de Donetsk, a la regió històrica del Donbass
Entrada a la província de Donetsk, a la regió històrica del Donbass (CCMA/Felip Gordillo)

Què hi fan les FDT al front?

Un altre aspecte que crida l'atenció és la seva presència al front més dur de la guerra. Què hi fa un voluntari civil lluitant a Bakhmut?

Les Forces de Defensa Territorial van néixer per la guerra del Donbass de 2015. Són reservistes, veterans i voluntaris. Inicialment, s'han d'ocupar de tasques que no impliquin el combat directe. Entre d'altres, vigilen els nombrosos chek-points que hi ha al país.

A l'abril, però, una llei va canviar el seu paper. Podien fer servir armes pesants i ser destinats al front. Ucraïna necessitava mans per repel·lir la invasió.

L'exèrcit ucraïnès té ara uns 700.000 efectius. Les FDT tenen uns 130.000 voluntaris.

Funeral d'un soldat ucraïnes al convent de Sant Miquel, a Kíiv (CCMA/Felip Gordillo)

A banda de les Forces de Defensa Territorial, l'exèrcit també està reclutant joves per lluitar. L'Inna no vol marxar de Kostantinivka --on hi ha neguit per l'ofensiva russa-- perquè té el seu fill combatent a Bakhmut. Té només 19 anys i es queixa que ha rebut només uns mesos d'entrenament.


Amb quines armes lluita l'exèrcit ucraïnès?

Hem estat a prop del front i la quantitat de material en moviment és alta. Un portaveu militar de la regió de Khàrkiv, el capità de les forces especials, Taraz Berezovets, diu que no li consta que hi hagi armes de la Segona Guerra Mundial. Fins i tot ens deixa anar que li sona a propaganda russa.

Després matisa. "No puc comentar sobre altres branques de la defensa. Si és de Defensa Territorial, és la seva responsabilitat".

Li preguntem també a un marine. Un soldat voluntari bielorús que fa mesos que lluita al costat dels ucraïnesos. Ell és molt més específic:

"Hi ha armes antigues. La MG42 és una metralladora de la Segona Guerra Mundial. En tenim, però modificades, de fabricació italiana de 1959"

Ens posa un altre exemple, els morters són un model de 1937. De nova producció però el mateix disseny.

En resum, fan servir tot el que funciona. I més tenint en compte la capacitat de foc de l'exèrcit rus, que bombardeja dia per dia les seves posicions.


Logística complicada: falta munició?

El que sí que ens reconeix el capità Berezovetz és que la logística és complicada. Admet que tenen problemes per fer arribar material a algunes zones del front.

"Cal molta valentia i es perden vides portant material als soldats, fins i tot menjar"

Tot i això, afirma, no falten armes ni munició. El marine bielorús ho corrobora: "Tan de bo n'hi hagués més, però no en trobem a faltar".

Un tanc rus capturat exposat al centre de Kíiv
Un tanc rus capturat exposat al centre de Kíiv (CCMA/Felip Gordillo)

Com amb les armes, els soldats també busquen pels seus mitjans munició per combatre la invasió. És el cas dels drons kamikaze que fabriquen voluntaris i que envien a Kherson.

Els compren els mateixos soldats, que poden arribar a cobrar uns 3.000 euros. Construir aquests drons de baix cost surt per uns 500. Una inversió petita per a un escamot d'una vintena d'homes.


Com i quan podria acabar la guerra?

És una pregunta impossible de respondre. Cada actor té el seu pla. El d'Ucraïna implica rebre armes dels governs occidentals.

Si arriben, ens diu el portaveu militar, en un any i mig podrien guanyar. I per guanyar es refereix a fer fora les forces russes de tot el Donbass i fins i tot de Crimea. Una afirmació que sembla complicada d'assolir.

En concret, espera l'arribada de míssils de llarg abast --uns 150 quilòmetres-- i d'aviació.  "Serà crucial per guanyar la guerra".

De moment, els aliats d'Ucraïna han acceptat enviar-hi tancs Leopard, que haurien de començar a arribar en un mes.

 

ARXIVAT A:
Ucraïna
Anar al contingut