Pompeia

Lluita cruenta entre dos gladiadors: l'últim fresc de la inesgotable Pompeia

El fresc, d'uns 112 per 150 centímetres, s'ha trobat en un espai que podria ser una taverna freqüentada per gladiadors, comerciants i prostitutes

RedaccióActualitzat

El recinte arqueològic de la ciutat romana de Pompeia no deixa de sorprendre. Destruïda pel volcà Vesuvi l'any 79 va quedar enterrada amb totes les seves realitats quotidianes que els arqueòlegs no es cansen de treure a la llum.

L'últim descobriment destacable ha estat un fresc que mostra la cruenta lluita de dos gladiadors, ferits i sagnants. La representació d'aquest combat s'ha trobat a la regió V, la zona on últimament se centren les excavacions.

 

El fresc descriu la lluita entre un "mirmillone", una categoria de gladiador caracteritzat pel seu casc, decorat amb figures marines, que li cobria tot el cap i un gladiador traci. Les armes que porta aquest segon lluitador l'identifiquen com a procedent de l'antiga Tràcia, el que actualment és la regió balcànica del mar Egeu.

La representació és extremadament realista, ja que es mostra amb molta veracitat la sang que perd el gladiador vençut.

 

 

El primer, a l'esquerra del fresc, amb postura triomfal, empunya una "gladium", una espasa curta, i llueix un gran escut daurat i un casc amb visera i plomall, mentre que el segon, pràcticament derrotat, apareix amb l'escut a terra, ferit i gesticulant amb la mà esquerra. Sembla que implori la seva salvació.

El gest d'"ad locutia" és el que acostumaven a fer els gladiadors abatuts a l'emperador o al general per sol·licitar la gràcia i no morir.

 

El fresc te forma trapezoidal i fa uns 112 cm per 150. Ha estat trobat al que podria ser el celler d'una casa a la cruïlla entre el carreró dels Balcons i el de les Noces d'Argent.

 

 

Els experts creuen que probablement decorava una taverna freqüentada per gladiadors, comerciants i prostitutes.

Pel ministre de cultura italià, Dario Franceschini, Pompeia sepultada per la violenta erupció i redescoberta al segle XVIII, és "una mina inesgotable per al coneixement dels arqueòlegs d'avui i del futur":

"Avui Pompeia és una història d'èxit amb milions de turistes més. És un lloc acollidor i, sobretot, és un lloc que torna a ressorgir mitjançant noves excavacions"

 

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut