El punt crític de picades de mosquit tigres arriba al juliol
El punt crític de picades de mosquit tigres arriba al juliol

Lluita contra el mosquit tigre per evitar contagis de malalties tropicals aquí

Malalties importades de fora es converteixen en autòctones

Actualitzat

El mosquit tigre ja s'està deixant veure aquests dies i comença a actuar. A Barcelona, des de l'abril, l'Agència de Salut Pública té en marxa una campanya de control per reduir-ne la presència, sobretot en parcs on hi ha fonts i llocs on fàcilment es pot acumular aigua. En aquests moments, les larves ja es comencen a transformar en mosquit, i al juliol s'arribarà al punt crític.

Per prevenir les malalties infeccioses que transmeten aquests insectes, l'Hospital de la Vall d'Hebron lidera un projecte informàtic que recollirà dades per fer un mapa de predicció.

Ho farà amb la recopilació de dades provinents de l'atenció primària o de l'aplicació Mosquito Alert, entre altres. L'objectiu és poder determinar quins plans d'actuació es poden fer per evitar que aquestes malalties, importades d'altres països, es converteixin en autòctones.

 

El mosquit tigre pot transmetre el dengue, el chikungunya o el zika. Els virus els poden portar persones que tornen malaltes de països on aquestes malalties són endèmiques. I el clima d'aquest any, pluja i temperatures altes, és ideal per a la proliferació.

Amb aquesta combinació hi pot haver casos autòctons d'aquestes malalties tropicals en persones que no s'han mogut de Catalunya. De moment, però, encara no se n'ha detectat cap cas.

Israel Molina és el director de Salut Internacional de l'ICS:

"El màxim risc és quan el pacient té símptomes i el virus està a la sang, i aquest episodi es diu virèmia, que és quan el virus passa per la sang; per sort, en aquestes malalties, el moment en què el virus passa per la sang és curt, estem parlant de menys d'una setmana."

El risc és baix, però hi és. Per això ara es treballa en una plataforma que ajudarà a preveure'l i que estarà llesta l'estiu de l'any que ve.

 

L'aplicació Mosquito Alert ja permet saber on hi ha mosquits tigre gràcies a l'ajuda ciutadana. A aquestes dades, s'hi sumaran les mèdiques i les meteorològiques.

Es geolocalitzaran, de manera que es podrà actuar amb molta més precisió per evitar picades de mosquit a l'entorn dels pacients diagnosticats.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut