L'exconseller Lluís Puig després de comparèixer davant la justícia belga per l'euroordre, el 23 de juny del 2020
L'exconseller Lluís Puig després de comparèixer davant la justícia belga per l'euroordre, el 23 de juny del 2020 (Nazaret Romero / ACN)

Lluís Puig no serà extradit: la Fiscalia belga rebutja recórrer la sentència

El ministeri públic tenia 24 hores per recórrer i, per tant, el rebuig a l'extradició és definitiu

RedaccióActualitzat

La Fiscalia belga ha decidit no recórrer la sentència que ahir va dictar el Tribunal d'Apel·lació denegant l'extradició a Espanya de l'exconseller català Lluís Puig, de manera que el cas queda definitivament tancat.

El ministeri públic tenia 24 hores per recórrer en última instància al Tribunal de Cassació, però finalment ha decidit no fer-ho i, per tant, el rebuig a l'extradició és definitiu.

Ahir, el Tribunal d'Apel·lació va rebutjar el lliurament de Puig, al·legant, segons van explicar els seus advocats, que el Tribunal Suprem espanyol no tenia competències per emetre l'euroordre contra l'exconseller català.

Els jutges van denegar així el recurs que la Fiscalia havia interposat contra la sentència que el 7 d'agost va dictar en primera instància la Cambra del Consell, i que va denegar també l'extradició amb el mateix pretext de la manca de competències del Tribunal Suprem. "Això és la derrota final", ha dit l'advocat de l'exconseller, Gonzalo Boye, que no espera que la justícia espanyola emeti una nova euroordre contra Puig.

Fonts de la defensa de l'exconseller també han indicat que la sentència ferma servirà de referent quan s'hagin d'abordar, en un futur, les euroordres contra Puigdemont i la resta d'exiliats. En el mateix sentit, destaquen que la decisió del jutge no entra en els delictes, sinó que es refereix a drets fonamentals, una circumstància que, entenen, fixarà un precedent a l'hora de denegar-les si s'aixeca el suplicatori.

Pendents de l'Eurocambra

L'expresident català i ara eurodiputat Carles Puigdemont ha celebrat a Twitter la decisió de la Fiscalia: "Game over. El Suprem no era, no és ni serà competent per perseguir-nos. Ni a nosaltres, ni als presos polítics", ha dit, demanant la llibertat dels dirigents a la presó.

Unes hores després, el Consell per la República ha fet un comunicat oficial en què Puigdemont demana a Pedro Sánchez la llibertat dels presos polítics. Diu que la decisió de la justícia belga els afecta a tots, els exiliats i també els presos i les preses:

 

Amb el cas tancat de Puig - que no tenia mesures cautelars - la justícia belga ha de decidir encara sobre les euroordres de Puigdemont i del seu exconseller Toni Comín, paralitzades a l'espera que el Parlament Europeu resolgui el suplicatori i decideixi si els aixeca o no la immunitat.

Tots dos compareixeran el 14 de gener davant la Comissió d'Afers Jurídics de l'Eurocambra per expressar el seu punt de vista sobre el suplicatori, en què també compareixerà l'eurodiputada Clara Ponsatí. Després d'escoltar-los, la comissió parlamentària haurà de pronunciar-se en una sessió posterior sobre si els aixeca o no la immunitat, decisió que després haurà de ratificar el ple de l'Eurocambra.

En cas que el Parlament Europeu acceptés el suplicatori, Boye creu que la justícia belga rebutjarà també la seva extradició. "Seria sorprenent que no fos la mateixa decisió, atès que són els mateixos jutges", ha dit el lletrat.

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut