Pisos per llogar a Barcelona
Pisos per llogar a Barcelona
Barcelona

Lloguer i gentrificació: Un índex de preus per controlar excessos, a finals de març

De moment, serà un índex orientatiu, i la idea és que els portals immobiliaris també ho incorporin en els seus anuncis

RedaccióActualitzat

Barcelona és la ciutat de l'estat Espanyol on més s'han encarit els preus de lloguer l'últim any, un 9% segons les dades oficials i fins a un 20% segons alguns portals immobiliaris. Una escalada de preus que ja comença a estendre's per l'Àrea Metropolitana i a la qual volen posar fi la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona.

Les dues administracions treballen en l'elaboració d'un índex de preus que podria entrar en funcionament a finals de mes en un grup reduït de ciutats. Una iniciativa similar a la que ja funciona des de fa dos anys a Berlín, on hi ha una llei de frenada del preu del lloguer.

A París, aquest índex de preus de lloguer -per barris i característiques del pis- ja existeix. I no és només orientatiu: si el preu supera el límit establert, el llogater té dret, primer, a una mediació i, si no funciona, pot recórrer als tribunals.

El preu de llogar un pis a Barcelona

En el cas català, de moment, serà un índex orientatiu. L'objectiu és donar transparència al sector i animar els propietaris a oferir els seus pisos a un preu raonable, contribuint, així, a moderar l'escalada de preus. La idea és que els portals immobiliaris també ho incorporin en els seus anuncis.

Barcelona també busca evitar l'èxode de veïns, que han de marxar per l'alça dels preus, un fenomen que es coneix com a gentrificació.

A la llarga, es buscaran mesures de foment de preus i també penalitzacions. Ho explica Josep Maria Montaner, regidor d'Habitatge Ajuntament de Barcelona:

"Un cop es tingui l'índex de referència es podrà començar a veure com s'apliquen mesures de foment, no solament exempcions de taxes municipals sinó foment de la rehabilitació o a altres tipus d'ajuts."

En un futur, l'Ajuntament de Barcelona voldria no només introduir mesures penalitzadores per als lloguers abusius, sinó que aquests estiguin, a més a més, relacionats amb les rendes familiars.

El preu del lloguer a Catalunya el 2016, per comarques

L'objectiu és estendre l'índex a 14 poblacions després de l'estiu.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut