Llogar pisos per rellogar-los a turistes a Airbnb: un negoci fraudulent organitzat

Leticia MarcosActualitzat

A l'abril, Katia Messa va llogar el seu pis del Gòtic a la parella perfecta: els dos amb bones feines i contracte fix. Van pagar sense problemes 4.000 euros en efectiu, entre el mes de lloguer, els honoraris de la immobiliària i el dipòsit. Messa no les tenia totes, perquè li semblava estrany que la parella volgués viure en un lloc tan cèntric, on acostuma a tenir-hi estudiants. Al cap de pocs dies va veure la trampa: no li van pagar el lloguer i va veure que l'havien transformat en un pis turístic.  

"Quan vaig veure l'anunci del meu pis a Airbnb va ser molt violent, perquè hi ha lliteres a la cuina, hi ha lliteres al menjador. Hi ha ocupació per a vuit persones en un pis 60 metres quadrats amb un bany."

El seu, però, no és un cas únic, i Messa ha localitzat 26 propietaris més que a l'abril van llogar el pis als mateixos llogaters i tampoc no estan cobrant el lloguer. Un negoci perfecte.

"Lloguen a una mitjana de 250 euros al dia, omplen els pisos de lliteres. Com no ens paguen els hem denunciat per impagament, i el desnonament per impagament pot trigar, com a mínim, sis mesos. Ells tenen interès en utilitzar la temporada d'estiu, i llavors entren en el mes d'abril, i encara que es vagin al novembre, el negoci està fet."

Ella calcula que aquest grup pot treure uns 5.000 euros al mes per cada pis, que al cap de sis mesos es convertirien en uns 30.000 euros sense haver pagat cap despesa, ni el lloguer ni els subministraments, que continuen pagant els propietaris. De fet, si els hi tallessin, els podrien arribar a denunciar. Per combatre aquest problema, s'estan organitzant. Com ja han començat a fer d'altres propietaris, Katia Messa, amb el consentiment dels veïns, canviarà la clau del pany de la porta d'accés a la seva finca perquè no puguin continuar el seu negoci turístic. D'altres afectats han recuperat el pis fent-se passar per turistes i canviant el pany, un tipus d'acció que hauria pogut comportar problemes legals contra ells, perquè hi ha un contracte de lloguer vigent. I fins i tot, alguns han arribat a un acord amb els llogaters morosos per recuperar el seu pis a canvi que no ens expliquin els seus casos particulars.

 

 

També han parlat amb l'Ajuntament de Barcelona, per denunciar aquesta situació, i que no se'ls multi a ells per llogar el pis sense tenir llicència turística. Des de l'Ajuntament han obert 38 expedients sancionadors contra aquest grup organitzat, i també han passat les seves dades a la policia i a l'Agència Tributària, perquè investiguin altres actuacions il·lícites, com la falsificació de contractes de treball o el blanqueig de capitals.

Fins fa poc es podien veure els 27 anuncis al portal turístic Airbnb, però ara la meitat ja han desaparegut. Els propietaris es queixen perquè s'han posat en contacte amb aquesta plataforma de pisos turístics i no els han facilitat les coses per treure els anuncis, malgrat que no tenen número de llicència i són il·legals.  

"Primer vaig comunicar el meu problema, i em van dir que em contactarien en vista de com de delicada era la situació. No vaig tenir resposta, i al cap d'una setmana van treure l'anunci, i després el van tornar a publicar. Jo crec que si un pis no té llicència, no s'hauria de permetre publicar-los."

Janet Sanz, quarta tinenta d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, demana que no es puguin anunciar els pisos que no tenen llicència:

"Necessitem que Airbnb no permeti que es publiciti un pis sense llicència vigent ja d'entrada, i que no sigui necessari que, prèviament, l'ajuntament o una administració competent hagi de verificar que és un pis turístic autoritzat. Ha de ser un requisit previ per poder entrar a anunciar aquell pis. És una batalla que seguim treballant amb Airbnb i la resta de plataformes perquè haurien de tenir prou capacitat tecnològica perquè la seva pàgina web només autoritzi la publicació dels pisos amb llicència."

Des de la Plataforma Airbnb asseguren que ells treballen conjuntament amb l'Ajuntament de Barcelona per eliminar els operadors il·legals, i que demanen als amfitrions que segueixin les regulacions locals abans d'anunciar-s'hi.

Ara per ara, els tècnics municipals fan inspeccions periòdiques i també revisen les webs de les plataformes per detectar l'existència de pisos turístics il·legals a Barcelona. Des del 2016 n'han tancat 4.900, i han pogut identificar l'acció de 17 grups organitzats o particulars que acumulen 222 pisos de lloguer turístic sense llicència a Barcelona.  

ARXIVAT A:
HabitatgeTurisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut