Lliure però sense poder-se manifestar el veí de Sants detingut a les protestes per Hasél

La jutge diu que hi ha hagut "un canvi de circumstàncies" en les manifestacions, perquè "la violència a les vies públiques ha baixat de forma notable"

Josep Maria Camps ColletActualitzat

La titular del jutjat d'instrucció número 19 de Barcelona ha deixat en llibertat aquest divendres el veí de Sants detingut durant les manifestacions en protesta per l'empresonament de Pablo Hasél.

Ella mateixa havia decretat la presó provisional per a Carles S. F. aquest dilluns, l'únic dels 27 detinguts durant el cap de setmana a Barcelona al qual va aplicar aquesta mesura.

Per aquest empresonament es va organitzar una manifestació aquest dimarts en suport seu, en què es va acusar a la jutge d'haver pres la decisió no per motius jurídics, sinó polítics.

Llavors, l'entitat Alerta Solidària, que coordina la defensa dels detinguts, va assegurar que era "una estratègia repressiva" per "atemorir el jovent" que sortia a manifestar-se.

Una instantània de la manifestació de Sants en suport a un veí del barri

"Es constata un canvi de circumstàncies"

En la interlocutòria amb què el deixa en llibertat, la jutge Maria Pilar Rovira del Canto admet que l'objectiu de la mesura era impedir-li la "reiteració delictiva":

"La interlocutòria de presó es va fonamentar en el risc de reiteració delictiva" ... "En aquest moment es constata un canvi de circumstàncies."

"És un fet notori que la violència a les vies públiques ha baixat de forma notable i, per tant, la finalitat perseguida per la greu mesura adoptada es pot obtenir a través d'una altra de menys gravosa."

No pot anar a manifestacions

Aquesta altra mesura és la prohibició d'anar a "manifestacions públiques o reunions reivindicatives" a Barcelona mentre duri la instrucció de la causa.

La jutgessa admet que això implica limitar-li un dret fonamental, però ho considera necessari, i l'adverteix que el tornarà a empresonar si no li fa cas.

Concentració en suport de Pablo Hasél davant l'estació de Sants, aquest diumenge a Barcelona


Una presó provisional llarga, "incompatible amb el nostre sistema processal"

En la justificació de la llibertat, afirma que la instrucció serà llarga perquè ha encarregat als Mossos que analitzin les imatges de les manifestacions, i per això ha volgut evitar "una pena anticipada":

"El manteniment d'una situació privativa de llibertat quan ja es preveu un període llarg d'instrucció podria portar a convertir la mesura cautelar en una pena anticipada, la qual cosa és incompatible amb el nostre sistema processal penal."

Aquest dissabte hi havia prevista una convocatòria per reclamar la seva llibertat, que s'ha anunciat que es mantindrà, però a la qual no podrà anar-hi ell, malgrat que ja està en llibertat.

"Cap base legal"

L'advocat Eduardo Cáliz, d'Alerta Solidària, ha dit que reclamaran a la jutge que arxivi la causa:

"És una restricció d'un dret fonamental que no té cap base legal, i així ho ha decretat l'Audiència de Barcelona."

"Seguirem treballant perquè li treguin aquesta restricció i perquè s'arxivi la causa."

Alerta Solidària considera que la mateixa argumentació de la jutge demostra que la presó provisional va ser injusta, perquè no estava basat en fets objectius, sinó en criteris sociopolítics.


No té antecedents

Els advocats també han assegurat que el detingut, de 37 anys, no té antecedents, i que no hi havia cap justificació per al·legar risc de reincidència.

Cáliz ha explicat que amb el recurs contra la presó provisional va aportar 18 escrits, entre els quals un manifest signat pels membres del Districte de Sants-Montjuïc acreditant que el detingut és "una persona pacífica i gens violenta."

La notícia de la llibertat amb càrrecs ha arribat mentre la plataforma de suport estava informant la premsa de la situació:


 

Pla general de dos manifestants aguantant una pancarta a la concentració contra l'empresonament de Pablo Hasel i a favor de la llibertat d'expressió, davant l'estació de Sants de Barcelona. Imatge del
Pancarta a la concentració contra l'empresonament de Pablo Hasel a l'estació de Sants de Barcelona, aquest diumenge (ACN)

 

 

ARXIVAT A:
Pablo Hasél
Anar al contingut