Bandera amb els colors LGTBIQ+ (Efe)
Bandera amb els colors LGTBIQ+ (Efe)

Llibres que visibilitzen l'orgull LGTBIQ+

Lluís Maria Todó, des de l'assaig literari, i Bernat Cormand, des de la literatura infantil i juvenil, s'afegeixen als títols de narrativa o còmic que aquests dies omplen les prestatgeries de les llibreries sobre temàtica LGTBIQ+

Ignasi Gaya/Pere GaviriaActualitzat

Coincidint amb aquest dia de l'orgull LGTBIQ+, hem volgut fer un recorregut per alguns dels llibres que tracten aquesta temàtica.


"El cap als núvols" de Bernat Cormand  (L'Altra Tribu)

Aquesta novel·la és la primera del filòleg, il·lustrador i escriptor Bernat Cormand, que va morir fa pocs dies. Explica la història d'un nen d'11 anys, l'Elies, que després de patir bullying a l'escola, és feliç, entre altres coses perquè coneix un altre nen, fort i esportista, en Tomàs, que li té el cor robat.


"Per què ser feliç quan podries ser normal?" de Jeanette Winterson  (Edicions del Periscopi)

Quan la jove Jeanette Winterson, l'autora d'aquest llibre, va confessar a la seva mare adoptiva que s'havia enamorat d'una noia va rebre una resposta que la marcaria per sempre més: «Per què ser feliç quan podries ser normal?». Aquesta és la història d'una dona que no es rendeix i que es va refugiar en els llibres i en la recerca de l'afecte per sobreviure en un món que no acceptava la seva manera de viure.


"Un diàleg imaginari" de Lluís Maria Todó (Club Editor)

Des de ben jove, Lluís Maria Todó va llegir alguns grans mestres de la literatura francesa, com ara Sthendal, Flaubert o Proust. A "Un diàleg imaginari", Todó s'empesca una sèrie de converses fictícies amb aquests escriptors i altres autors per deixar ben clar que que no només el van enlluernar sinó que, a més, el van ajudar a desvetllar la consciència de la seva homosexualitat.


"El viatge de Marcos" d'Óscar Hernández-Campano (Egales Editorial)

"El viatge de Marcos" és una novel·la iniciàtica que ha marcat una generació de lectors i que s'ha convertit en un referent de la literatura LGTBIQ+. Explica la història d'un personatge, en Marcos, que l'estiu de 1970 passa uns dies de vacances al poble de Molinosviejos. Allà, enmig d'un bucòlic paisatge de camps de gra, estanys i molins, en Marcos coneix l'amor, descobreix la seva sexualitat, pateix l'odi i la intolerància, i veu com la seva vida canvia per sempre.


"Cincuenta años no son nada" d'Òscar Hernández-Campano (Egales Editorial)

Aquest llibre és la continuació d'"El viaje de Marcos". Mig segle després dels fets narrats en aquesta novel·la, publicada per la mateixa editorial, l'autor torna al poble de Molinosviejos. Allà es retroba amb en Marcos, que ha refet la seva vida i s'ha casat amb en Félix. Podria semblar que els temps de la intolerància s'han acabat. Però no. El govern municipal del poble, d'extrema dreta, segueix sense acceptar obertament l'homosexualitat.


"Mentre durin les espelmes" de Josep Rodriguez i Ferrer  (Voliana Edicions)

En Víctor és un fantasma que resideix des de fa més de vint anys al cementiri del Poblenou sense saber per què no ha pujat al cel. Passa el temps amb altres fantasmes fins que una nit de Walpurgis topa amb en Joel, un jove de les Terres de l'Ebre que viu al Barri Gòtic: es coneixen, però no saben ni com ni per què. L'impacte inicial deixa pas a una història d'amor sense límits que trenca totes les regles del món dels morts, amb els perills que això pot comportar.


"El noi que no volia ser un segador del Delta" de J. Nicolás Sánchez (Círculo Rojo)

Aquesta és una història sobre el desig, les relacions sexuals, els fantasmes, les nostres pors i vicis, i com tots ells conviuen junts i van teixint de manera inevitable el nostre destí. El protagonista és en Roger, un noi que marxa del seu poble, Deltebre, perquè vol estudiar pintura a Barcelona. A la capital, experimenta situacions fins llavors no explorades, cosa que l'obliga a enfrontar-se als seus propis fantasmes.


"Us" de Sara Soler (Astiberri)

Què passa quan la vida que tenies assumida fa un gir de 180 graus? Res... i també tot. "Us" és la història d'amor de la Sara i la Diana i també la història de la transició de gènere de la Diana. Després de les primeres pors que aquest gir sobtat pugui acabar amb la seva relació, les dues s'adonen que se segueixen agradant i estimant i que no ha canviat res entre elles. Ara hauran de sortir de l'armari i confrontar-se a la mirada del seu entorn familiar i social.

ARXIVAT A:
Literatura
Anar al contingut