Llibres que han marcat l'any que s'acaba
Llibres que han marcat l'any que s'acaba
Barcelona

Llibres que han marcat l'any que s'acaba

Pere GaviriaActualitzat

Arrenca el repàs literari del 2019 amb un títol del 2018, "Lectura fácil", de l'escriptora i ballarina Cristina Morales. Guanyadora del Premi Nacional de Narrativa, a les biblioteques hi ha arribat a haver una llista d'espera de cinc mesos per llegir aquest relat original, crític i radical de quatre dones amb discapacitat intel·lectual que comparteixen pis.

 

 

Cristina Morales, escriptora:

"Posar negre sobre blanc tot allò que jo considero que són injustícies, mitges veritats..."

La primavera començava parlant de l'agost. De les sis nits en què Jordi Lara explica la història dels últims dies del pacifista i defensor de les llibertats Lluís Maria Xirinachs.

 

 

Jordi Lara, escriptor:

"Va ensenyar, sobretot, aquest concepte de la desobediència, de violentar unes lleis injustes, de plantar cara, però sempre des del pacifisme."

 

Al març van visitar Barcelona grans noms de la literatura, com Julian Barnes, que presentava "L'única història". O Maggie O'Farrell, que va explicar els disset cops que va estar a punt de morir a "Visc, i visc, i visc".

 

 

Però la gran cita literària de l'any és Sant Jordi. Amb dos noms destacats: Jordi Cabré, el guanyador del Premi Sant Jordi amb "Digues un desig". I el més venut a la diada, "El fill de l'italià", el relat històric de Rafel Nadal ambientat a Caldes de Malavella.

 

 

 

 

Passada l'eufòria editorial de Sant Jordi, va arribar un dels grans llibres de l'any, "Canto jo i la muntanya balla", d'Irene Solà, guanyadora del Premi Anagrama amb una novel·la de diverses capes en què la naturalesa també pren la paraula.

 

 

Irene Solà, escriptora:

"El concepte de joc d'atreviment i sobretot d'una certa bogeria hi és present."

 

 

 

Coincidint amb la Setmana del Llibre en Català va arribar l'última novel·la de Xavier Bosch. "Paraules que tu entendràs" s'endinsa en les relacions de parella i des que es va publicar està entre les més venudes setmana rere setmana.

 

 

Una tardor efervescent que va portar també "L'esperit del temps", la segona novel·la d'una trilogia sobre el feixisme de Martí Domínguez. O "Els testaments", la seqüela del "Conte de la serventa" de Margaret Atwood, que aviat també es publicarà en català.

 

 

El planeta

Javier Cercas es va endur el Planeta amb el thriller "Terra Alta", molt diferent al que sol escriure. El finalista va ser Manuel Vilas amb "Alegría", que en certa manera és una continuació de la seva exitosa novel·la "Ordesa".  

 

 

 

 

I en la recta final del 19, Jeanette Winterson es pregunta com la intel·ligència artificial ens pot canviar la vida a "Frankissstein". I una nova veu, la de Maria Climent, s'ha pogut sentir amb la història escrita en ebrenc de la "Gina".  

 

 

ARXIVAT A:
Literatura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut