Madrid

Llibertat amb càrrecs per als cinc investigats per cremar fotos del rei, que s'han negat a declarar

S'han negat a declarar davant del jutge en no reconèixer l'autoritat del tribunal

RedaccióActualitzat

Els cinc investigats per cremar fotos del rei han sortit en llibertat amb càrrecs i sense mesures cautelars després de negar-se a declarar davant de l'Audiència Nacional perquè no reconeixen l'autoritat del tribunal.

Roger Santacana i Nora Miralles, detinguts quan viatjaven cap a Madrid en l'autocar d'activistes de l'esquerra independentista, han arribat a l'Audiència pels volts de la una del migdia. Els altres tres, Aitor Blanc, Ivan Altimira i Jordi Alminyana, detinguts aquest dilluns a Catalunya, els han traslladat a la seu judicial al matí.

A la sortida, Blanc ha justificat que no declaressin perquè es tracta d'un "judici polític" que creu que el que busca és "perseguir l'independentisme i atacar la sobirania del poble català".

Suport a les portes de l'Audiència Nacional

Per donar-los suport a les portes de l'Audiència s'han concentrat membres de la CUP i diversos diputats al Congrés de partits catalans, com Xavier Domènech, d'En Comú Podem. En aquesta concentració hi han participat els diputats de la CUP al Parlament Anna Gabriel i Albert Botran. Gabriel ha insistit a demanar el cessament de Jordi Jané perquè ha assegurat que a la manifestació de la Diada els Mossos van actuar d'ofici:

"El seu conseller, el conseller Jané, va decidir actuar d'ofici i va decidir identificar les nostres companyes per fer una crema simbòlica de la imatge de la monarquia, una crema que s'ha fet en moltes altres ocasions, que ha arribat fins al tribunal d'Estrasburg i, per tant, a la pèrdua de temps i d'energia que ens està fent perdre aquest senyor nosaltres hi hem respost, com bé sabeu, demanant el seu cessament. Creiem que no hi pot haver consellers d'Interior amb mentalitat autonomista."

 

Tres dels cinc investigats, detinguts aquest dilluns

Aquest dilluns, els Mossos d'Esquadra van detenir tres dels investigats per la crema de fotos del rei Felip VI que es van negar a declarar davant l'Audiència Nacional. La policia catalana va detenir el matí a Santa Coloma de Gramenet Aitor Blanc i a Navàs, Jordi Alminyana. Poc després de les dues del migdia, els Mossos van detenir també Ivan Altimira a la seu del districte de Sant Andreu de Barcelona, on treballa.

 

Al voltant de les set del vespre, els Mossos van anar a l'Esmuc per detenir Roger Santacana, membre d'Arran i del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans. Diversos estudiants de l'Esmuc van evitar-ne la detenció. Posteriorment, Santacana va participar en la protesta contra les detencions convocada al barri de Sant Andreu. En diverses d'aquestes protestes, càrrecs electes de la CUP van cremar fotos del monarca.

Tots ells i Nora Miralles estaven citats la setmana passada en diferents jutjats per declarar a través de videoconferència, però no van comparèixer, tal com havien anunciat que farien. Els joves estan investigats per haver cremat, presumptament, fotos del rei i també pàgines de la Constitució, l'últim Onze de Setembre. Els Mossos van actuar d'ofici i els van identificar.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut