Lleida, pendent de les obres de Sixena

Àngel Ros confia encara que prosperi algun dels recursos presentats per evitar el trasllat i hi ha una convocatòria ciutadana a les portes del Museu de Lleida per manifestar-se pacíficament contra la decisió judicial

RedaccióActualitzat

A quarts d'1 de la matinada d'aquest dilluns l'alcalde de Lleida Àngel Ros, s'ha personat al Museu de Lleida però els Mossos no l'han deixat entrar. Seguidament, la policia ha acordonat la zona amb tanques i ha fet retirar els periodistes que eren prop de l'entrada.

Preparació al voltant del Museu de Lleida aquest diumenge

Al voltant de l'edifici que acull el Museu de Lleida han aparegut aquest migdia centenars de tanques metàl·liques preparades per ser desplegades. També s'ha incrementat la vigilància policial a l'exterior del centre abans que venci el termini pel trasllat de les obres d'art del monestir de Sixena.

El Jutjat de Primera Instància d'Osca va dictar dijous una providència autoritzant a la Guàrdia Civil a fer ús de la força per entrar al Museu de Lleida a partir de la pròxima mitjanit a agafar les 44 peces del monestir de Sixena que reclama l'Aragó. La justícia autoritza l'entrada dels cossos de seguretat per garantir, diu la providència, la feina dels tècnics responsables del trasllat.

No se sap si la Guàrdia Civil entrarà dilluns dins el museu ni a quina hora ho farà. Però ja han començat a córrer per les xarxes iniciatives particulars per esperar a l'exterior del museu.

Davant del museu hi ha un dispositiu del mossos d'Esquadra preparats per garantir el trasllat de les obres, que es pot fer efectiu a partir de les 12 de la nit.

 

Convocatòria davant el Museu de Lleida

"Fem un cafè?". Aquesta és la pregunta que apareix en un cartell que ha circulat a les últimes hores, amb una imatge del Museu de Lleida de fons. Una convocatòria anònima per demà a dos quarts de 8 del matí, el dia en què la Guàrdia Civil ja pot entrar a l'edifici per endur-se les obres d'art. El cartell anima a participar-hi portant el termo amb cafè o unes galetes. Diu, amb ironia, que no es parlarà ni del museu, ni  de la Guàrdia Civil, ni del 155, sinó de colors, art, fauna ibèrica i intel·ligència i muses.

 

Aquest dissabte a la tarda, unes 300 persones es manifesten davant el museu en protesta per el trasllat de les obres. La manifestació s'ha convocat a través de les xarxes socials sense cap entitat la subscrivís. La marxa ha sortit de davant del Rectorart de la Universit de Lleida hi ha donat la volta al museu, fins a arribar a la Porta principal.

Els manifestants han portart una pancarta on es podia llegir "Això és un atracament", una consigna que s'ha cridat repetidament, com també "el museu no es toca".

 

Xavier Quinquillà, membre de la Plataforma d'Entitats Culturals de Lleida, assegura que la trobada parteix de la ciutadania i n'entén els motius:

"El que succeixi serà de forma pacífica i de forma respectuosa, com no pot ser d'una altra manera. Sense que això signifiqui que la gent té tot el dret a expresar la seva indignació per tot el que està succeint i el que sembla que succeirà demà, lamentablement."

El director del Museu de Lleida, Josep Giralt, defensa el dret a manifestar-se pacíficament contra el trasllat a l'Aragó de les obres del monestir de Sixena. El director recorda que, si cap recurs ho atura, serà "la primera vegada a la història" que es fa una operació d'aquestes característiques per l'execució provisional d'una sentència.

 

 

Ros veu un "petit marge" per evitar el trasllat

L'alcalde de Lleida, el socialista Àngel Ros, veu un "petit marge" perquè demà s'accepti almenys un dels quatre recursos presentats pel Consorci del Museu de Lleida i que finalment s'aturi l'entrega de les peces.

En una entrevista a Rac1, Àngel Ros, ha dit que són "recursos molt fonamentats" i, per tant, hi ha un petit marge perquè algun prosperi i s'eviti un trasllat que "seria una bestiesa". Ros considera que l'execució cautelar abans que hi hagi una sentència ferma només té sentit "quan hi ha un risc pels béns a protegir". Un risc que, en aquest cas, no existeix.

 

De l'altra banda, des de l'Aragó la plataforma "Sixena Sí" ja ha demanat als aragonesos que vagin dilluns al monestir a rebre les 44 obres, tot i que encara no s'ha concretat cap hora d'arribada si finament s'executa el trasllat.

Asseguren que a l'acte de rebuda també es reivindicarà el "retorn" de les pintures murals de Sixena que són al MNAC, així com les més de cent peces d'art de parròquies de la Franja que reclama el bisbat de Barbastre i els ajuntaments de Berbegal, El Tormillo i Peralta de Alcofea.

ARXIVAT A:
SixenaPatrimoniProcés catalàArticle 155
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut