La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, amb Concepció Cañadell i Salvador Ribas, entre altres, durant la presentació d'ALA…
La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, amb Concepció Cañadell i Salvador Ribas, entre altres, durant la presentació d'ALAN 2020 a la diputació lleidatana. Imatge del 21 de novembre del 2018. (Horitzontal)

Lleida acollirà el 2020 el congrés més important del món sobre contaminació lumínica i afectació de la llum a la nit

Actualitzat

ACN Lleida.-L'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) acollirà del 16 al 18 de juny del 2020 la sisena edició del Congrés internacional Artificial Light At Night (ALAN). La concessió de l'organització al Consell Comarcal de la Noguera, centre gestor del Parc Astronòmic Montsec (PAM), ha estat presentada aquest dimecres a la Diputació de Lleida, que serà una de les entitats impulsores d'un congrés que està considerat com el més important del món sobre contaminació lumínica i afectació de la llum a la nit. El certamen reunirà a a Lleida uns 200 experts internacionals en diverses temàtiques relacionades amb la matèria com ara la legislació, tècniques i tecnologies de l'enllumenat públic, impacte social, conseqüències, mesura i avaluació de la contaminació lumínica o l'afectació a la flora i fauna de la il·luminació de les ciutats, entre altres.

ALAN 2020 tindrà com a escenari l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) de la Diputació de Lleida i aplegarà uns 200 experts internacionals en diverses temàtiques relacionades amb la contaminació lumínica, segons ha explicat, ha explicat el director científic del Centre d'Observació de l'Univers (COU), Salvador Ribas. També ha detallat que, durant els tres dies del congrés, es realitzaran principalment sessions plenàries per a tots els assistents i workshops específics sobre assumptes més especialitzats. El contingut del congrés el determinarà el Comitè Científic Internacional, format per especialistes de tot el món. Segons Ribas, "l'impacte econòmic és difícilment quantificable a dos anys vista", tot i que ha manifestat que el públic que atrau aquesta mena de congressos científics sol ser d'un poder adquisitiu alt. Durant la presentació, el vicepresident de la Diputació de Lleida, Eloi Bergós, ha el Consell de la Noguera per una concessió que suposa "un premi a la tasca que es fa al COU i al PAM", que un cop més es tornen a erigir "en motor" de l'activitat econòmica a la comarca gràcies a un congrés que comptarà amb la col·laboració de la diputació lleidatana i del projecte europeu POCTEFA Pirineus La Nuit (PLN). Cañadell ha agraït el suport de la Diputació i de l'IEI per tirar endavant un projecte que ha definit de "multidisciplinari" i que té com a objectiu "posar en comú tot el coneixement científic en aquesta matèria, des de diferents disciplines i àmbits de coneixement".El congrés ALAN va nàixer el 2013 a Berlín en el marc del projecte Europeu Loss of the Night Network (LoNNe 2013-2016), del qual el PAM en va formar part. Després d'aquella primera edició, el congrés es va celebrar a Leicester (Regne Unit) el 2014, a Sherbrooke (Quebec, Canadà) el 2015, i a Cluj (Romania) el 2016. A partir d'aquell moment i un cop ja finalitzat el projecte europeu, el congrés va passar a ser cada dos anys. La darrera edició es s'ha celebrat entre el 12 i el 14 de novembre a Snowbird-Salt Lake City (Utah, EUA). En aquesta edició es va anunciar que la proposta guanyadora per acollir la següent seu era la del PAM per organitzar-ho a la ciutat de Lleida. A més, ALAN 2020 s'emmarca en les accions del tram final del projecte europeu POCTEFA Pirineus La Nuit (PLN), que serà una de les fonts de finançament principal per l'organització del congrés i serà també el moment de presentar els principals resultats del projecte PLN.

Anar al contingut