Un sanitari dona la mà a un pacient
La majoria de sol·licituds són pacients oncològics o que tenen una malaltia neurodegenerativa (Istock / bymuratdeniz)

Llei de l'eutanàsia: 24 persones ja han rebut l'ajuda per morir dignament en 5 mesos

Des de l'estiu s'han aprovat 28 peticions, se n'han denegat 3, i en 6 casos les persones han mort abans de rebre l'assistència

Núria Pruneda Perelló Actualitzat
TEMA:
Eutanàsia

L'endemà de Sant Joan es feia realitat una llei llargament reivindicada, la Llei de l'Eutanàsia. I ja són 24 persones que en aquests 5 mesos han rebut assistència per a una mort digna.

El Departament de Salut ha fet públiques les dades del desplegament de la nova llei: en aquests cinc mesos han rebut 53 sol·licituds, 34 als CAP, als metges de família de la primària, és a dir, els que fan un seguiment proper del pacient.

La resta, 19 persones, han acudit als hospitals. La majoria són pacients oncològics o que tenen una malaltia neurodegenerativa.


Acompanyament psicològic

Ells i les seves famílies, igual que els professionals de la salut que intervenen en el procés, reben en tot moment acompanyament psicològic.

El president de la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya, Albert Tuca, detalla com són els primers passos:

"Es revisen els fets, la malaltia, el patiment, la situació funcional, l'impacte emocional, la situació social, la competència del malalt, que és essencial."

Segons Tuca, tot això conforma un cos de coneixement i es fa un perfil de la situació, que és la primera condició de la sol·licitud.

"La segona condició són els valors que atorga la persona a això que li està passant, quan una persona diu 'la meva vida ja no té sentit'", ha explicat Tuca en una roda de premsa aquest dijous.

Una de les primeres persones que van demanar ajuda per morir a Catalunya va ser Montserrat Massana. La família va explicar el seu cas a TV3.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 324cat (@324cat)


Sol·licituds denegades

En tres casos s'ha hagut de denegar la sol·licitud perquè no s'ajustaven al que diu la llei, que parla de malaltia incurable o patiment insofrible.

Aquestes persones poden tornar-ho a demanar les vegades que ho creguin necessari, sobretot si la seva situació empitjora.

La Comissió de Garantia i Avaluació, per tant, també els té en compte i en fa seguiment.

"Hem de veure com oferim tot el suport necessari a aquesta persona que tenia autonomia i voluntat però no complia les característiques. Necessita ajuda. S'activa tot un mecanisme, mai abandonem ningú."

Igual que en el cas de malalts que canvien d'opinió i es fan enrere en la decisió de rebre l'eutanàsia, que han estat fins ara dos. També hi ha sis persones que han mort abans de rebre l'assistència.


Poder triar com morir

Salut ha explicat que es garanteix l'equitat territorial, que els sol·licitants poden triar la data i el lloc on morir, i que la majoria de pacients ho fan a casa seva.

La manera d'aplicar l'ajuda a morir l'escull exclusivament el pacient. Pot triar entre l'eutanàsia o l'autoadministració per via intravenosa o oral.

Un comptagotes en un passadís d'hospital
El pacient pot triar entre l'eutanàsia o l'autoadministració per via intravenosa o oral (Istock / sudok1)

 

Només 90 objectors

Catalunya ha estat pionera a Espanya en l'aplicació d'una llei per l'eutanàsia. Només una mínima part dels professionals sanitaris s'han acollit a l'objecció de consciència per no haver d'intervenir en aquests processos.

Es tracta de 77 metges, 12 infermeres i 1 farmacèutic. Tot plegat representa només un 0,1% de tots els professionals de la salut.

I, per contra, hi ha hagut 12.000 professionals que han demanat formació específica.

 

ARXIVAT A:
Eutanàsia Salut
Anar al contingut