El jutge Pablo Llarena en una imatge d'arxiu (ACN/Tània Tàpia)

Llarena rebutjarà incloure els desordres públics per reclamar Puigdemont com vol la Fiscalia

El ministeri fiscal ha presentat un recurs d'al·legació a la interlocutòria del magistrat que reclama Puigdemont, Comín i Ponsatí per desobediència i malversació

RedaccióActualitzat

El magistrat Pablo Llarena rebutjarà incloure els desordres públics agreujats per reclamar Puigdemont, Comín i Ponsatí com vol la Fiscalia, segons han apuntat fonts judicials a TV3.

La setmana passada Llarena va actualitzar el processament coincidint amb l'entrada en vigor de la reforma del Codi Penal, que elimina la sedició de què els acusava fins llavors, i va passar a atribuir-los els delictes de desobediència i malversació. Llarena va decretar noves ordres de detenció i ingrés a presó per a aquests delictes.

En la seva interlocutòria, a més, el jutge ja rebutjava acusar-los del delicte de desordres públics, perquè entén que els fets de l'octubre del 2017 no encaixen en la seva descripció.

Els desordres públics agreujats, tipificats als articles 557.1 i 557.2, castiguen amb penes de sis mesos a tres anys de presó els qui, "actuant en grup i amb la finalitat d'atemptar contra la pau pública, executin actes de violència o intimidació sobre les persones o coses, o obstaculitzin les vies públiques ocasionant un perill per a la vida o salut de les persones, o envaint instal·lacions o edificis alterant greument el funcionament efectiu de serveis essencials".

Els fiscals del procés sí que creuen que els fets de què se'ls acusa poden cabre dins aquesta tipificació i, per això, aquest dimarts han presentat un recurs d'al·legació a la interlocutòria del magistrat, demanant-li que els reclami pel delicte de desordres públics agreujats.

Els fiscals critiquen que s'hagi eliminat la sedició del Codi Penal, cosa que suposa, als seus ulls, "eliminar un dels instruments penals de resposta davant d'agressions a l'ordre constitucional i debilitar la seva adequada protecció".

En tot cas, els seus arguments no han convençut Llarena.

L'escrit de la Fiscalia no preveia cap canvi per a Lluís Puig, que el jutge instructor del Suprem vol perseguir per malversació agreujada i desobediència, ni per a Marta Rovira, perseguida per desobediència i que no entraria a la presó.

En canvi, els fiscals sí que demanaven jutjar Clara Ponsatí per desordres públics agreujats, però Llarena mantindrà només la desobediència, i, per tant, també esquivaria la presó.

Aquest dimarts, Ponsatí va presentar el seu recurs, en què rebutja que se la pugui detenir perquè té immunitat com a europarlamentària. Les pròximes hores s'espera que també presentin els seus recursos l'expresident Puigdemont i els consellers Puig i Comín. També ho podria fer Marta Rovira.

Un cop presentats tots els escrits, el Suprem decidirà oficialment els delictes pels quals els persegueix.

ARXIVAT A:
Procés catalàCarles PuigdemontToni ComínClara PonsatíJudici procésPablo LlarenaTribunal Suprem
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut