La JEC no accepta l'acatament de Puigdemont i Comín i deixa vacants els seus escons
Carles Puigdemont i Toni Comín, en una imatge d'arxiu

Llarena rebutja suspendre l'ordre de detenció a Espanya contra Puigdemont i Comín

Puigdemont i Comín volien jurar el seu càrrec com a eurodiputats al Congrés sense ser arrestats

RedaccióActualitzat

El jutge Llarena, l'instructor de la causa del procés, ha denegat la sol·licitud de Carles Puigdemont i Antoni Comín de deixar sense efecte les ordres nacionals de recerca, detenció i ingrés a la presó contra ells, com havien demanat per accedir a l'acta d'eurodiputats.

Tots dos argumentaven la seva condició de membres del Parlament Europeu electes i la immunitat que els confereix el càrrec. Al·legaven que la seva immunitat parlamentària s'origina des del moment en què van ser proclamats electes el 26 de maig.
 

El jutge Llarena considera que Puigdemont i Comín han interpretat de forma "errònia" el Protocol sobre els Privilegis i les Immunitats de la Unió Europea.

Primer ha recordat que la condició d'eurodiputat es produeix després d'un "procés complex" que passa, primer, per l'acatament de la Constitució davant de la Junta Electoral Central i, després, per la presa de possessió a la seu del Parlament Europeu.
 

Segons el jutge, l'article 9 d'aquest Protocol, en el qual es recolzen els sol·licitants, fa pivotar el règim d'immunitats en dues circumstàncies acumulatives que no es donen en el present cas: que el Parlament Europeu estigui "en període de sessions" i que la immunitat es reconeix "als seus membres". I ha recordat que "el període de sessions, per definició, és posterior a la proclamació dels electes".

"En definitiva, mentre els sol·licitants no realitzin el tràmit intern descrit, en cap cas podrien iniciar la segona fase dels tràmits necessaris per a l'adquisició de la condició de membres del Parlament Europeu, del qual l'article 9 del Protocol fa dependre el règim d'immunitat."

El magistrat es recolza en doctrina del Tribunal de Justícia de la Unió Europea i en el mateix fonament de la immunitat, que persegueix "preservar el bon funcionament de la institució i la independència dels seus membres" en l'exercici de les seves funcions.

La decisió se suma a l'adoptada aquest divendres pel Tribunal Suprem, que va denegar la petició d'Oriol Junqueras, també escollit eurodiputat, per sortir de la presó dilluns per acatar la Constitució davant de la Junta Electoral Central i accedir a l'acta de parlamentari.

ARXIVAT A:
Eleccions europees 26MCarles PuigdemontToni ComínPablo LlarenaProcés català
Anar al contingut