Llarena rebutja enviar les causes de Gabriel i Serret als jutjats de Barcelona
el diputat d'ERC Ferran Civit, l L'exdiputada de la CUP Anna Gabriel i l'exconsellera Meritxell Serret conversen al Palau de l'ONU l'any 2018 (ACN/Bernat Vilaró)

Llarena rebutja enviar les causes de Gabriel i Serret als jutjats de Barcelona

Segons el grup Free Anna Gabriel, se l'ha declarada en rebel·lia i s'hauria de lliurar a les autoritats, cosa que reforça els arguments perquè continuï a Suïssa

RedaccióActualitzat

Una nova interlocutòria del jutge Pablo Llarena ha rebutjat que la causa per desobediència de la diputada de la CUP Anna Gabriel, exiliada a Suïssa, pugui passar als jutjats d'instrucció de Barcelona.

També ho ha refusat en el cas de l'exconsellera de la Generalitat Meritxell Serret, de qui Llarena detalla que, encara que finalment fos acusada només de desobediència i no de malversació de cabals públics, s'ha de mantenir la causa suspesa i arxivada fins al moment de la "possible prossecució del procés", en cas que es lliuri a la justícia.

Els dos actes dictats pel Suprem desestimen, doncs, la pretensió de les respectives defenses que el procediment quedi en mans d'un jutge ordinari de Barcelona.

Meritxell Serret és delegada del govern a Brussel·les (ACN/Nazaret Romero)

Segons un comunicat del grup Free Anna Gabriel, la conclusió és que se l'ha declarada en rebel·lia i s'hauria de lliurar a les autoritats perquè declarés al Suprem davant del jutge instructor, que li podria formular una acusació diferent de la desobediència. Tot plegat, assenyalen, reforça els arguments perquè Gabriel continuï a Suïssa.

Tot plegat arriba un dia després que la diputada de la CUP Mireia Boya quedés absolta de la causa al TSJC contra els exmembres de la mesa del Parlament.

Gabriel i Serret són, juntament amb l'exsecretària general d'ERC Marta Rovira, les tres dirigents independentistes processades i a l'exili per a les quals Llarena no va cursar cap euroordre.

El jutge recrimina que Serret i Gabriel vulguin que es reobri el cas "únicament" per analitzar si la competència correspon a un altre jutge, "amb la peculiaritat que aquest estaria igualment impossibilitat per prosseguir el procés", ja que es mantindrien la resta d'obstacles per culminar-lo, pel fet que són a l'estranger.

La CUP ha reaccionat a la decisió del Tribunal Suprem i l'ha emmarcat en el "conflicte obert" entre l'independentisme i l'estat espanyol. El diputat Carles Riera considera que en aquest context "no hi ha, ni hi poden haver" judicis justos, "ni al TS, ni al TSJC, ni enlloc".

Manifestació l'any 2018 convocada per la Plataforma 1 d'Octubre (ACN/Aina Martí)
ARXIVAT A:
Procés catalàCUPPablo Llarena
Anar al contingut