Pablo Llarena
Pablo Llarena
Madrid

Llarena admet ara que Puigdemont sigui part en la causa per rebel·lió

El jutge del Suprem accepta ara que Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Lluís Puig siguin part de la causa pel procés

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont podrà presentar recurs a la decisió del jutge Pablo Llarena de processar-lo per rebel·lió i malversació. El magistrat ha acceptat ara que pugui ser part en la causa que instrueix, igual que els consellers cessats Clara Ponsatí i Lluís Puig. Això significa un gir perquè, fins ara, el jutge no els ho havia permès.

Fa una setmana els ho va denegar argumentant que no estaven localitzables i ara ho ha acceptat perquè Puigdemont està detingut a Alemanya i Ponsatí i Puig estan en tràmits a Escòcia i Bèlgica, respectivament.

Amb la detenció de Puigdemont, la seva suspensió com a diputat del Parlament està més a prop si Llarena vol.

Segons la Llei d'Enjudiciament Criminal, un càrrec públic es pot suspendre si està processat amb una interlocutòria ferma, si ho està per rebel·lió o terrorisme i si se li ha decretat presó provisional.

En el cas de Puigdemont, la suspensió no serà imminent perquè, abans que el processament sigui ferm, cal exhaurir el període de recursos. Primer, davant del mateix jutge Llarena. I, si aquest el rebutja, davant la sala d'apel·lacions del Suprem. Ni el jutge ni la sala tenen un límit de temps per respondre-hi, i el tràmit es pot allargar unes quantes setmanes.

Una eventual inhabilitació abans del judici -com va apuntar el ministre de Justícia- serà un maldecap per al Parlament, perquè una suspensió com aquesta no s'ha fet mai. Es planteja el dubte de la pèrdua, com a diputat, del dret de vot -només-, o tota l'acta i si la llista corre. Al Parlament, diuen que ho estudiaran quan els arribi la petició del Suprem.

Amb la decisió de Llarena, a partir d'ara els advocats de Puigdemont, Ponsatí i Puig tindran notificació de totes les resolucions i les podran recórrer.

La providència del jutge Llarena sobre la personació de Puigdemont by Moderador Noticies Web on Scribd

Puigdemont i Ponsatí estan processats per rebel·lió i malversació, i Puig, per desobediència i malversació.

 

ARXIVAT A:
Govern empresonatProcés catalàReferèndum 1-OIndependènciaJxCatRebel·lió
Anar al contingut