El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, l'octubre del 2019 després d'emetre una euroordre contra Carles Puigdemont (Europa Press)

Llarena insta Bèlgica i Escòcia que activin les euroordres de Puigdemont, Comín i Ponsatí

El jutge del Tribunal Suprem ho fa després de rebre la comunicació oficial del Parlament Europeu de la retirada de la seva immunitat com a europarlamentaris

RedaccióActualitzat

El jutge del Tribunal Suprem instructor de la causa de l'1-0, Pablo Llarena, ha informat Bèlgica i Escòcia de la retirada de la immunitat dels eurodiputats independentistes que persegueix judicialment.

Segons ha pogut saber Catalunya Ràdio, Llarena ho ha fet després de rebre la notificació oficial del Parlament Europeu referent a la pèrdua d'immunitat de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, decidida fa poc més de 3 setmanes.

Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín protestant per la pèrdua de l'euroimmunitat, el 9 de març a Brussel·les (Europa Press)


La consulta de Llarena al TJUE

Ara els sistemes judicials de Bèlgica i Escòcia poden reactivar les euroordres, que és el que vol Llarena, però també poden optar per no fer-ho.

És probable que no ho facin fins que es resolguin les preguntes que el mateix Llarena va plantejar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, el TJUE.

En aquestes preguntes, plantejades poques hores després que el Parlament Europeu els aixequés la immunitat, Llarena va demanar que es defineixin els criteris que poden seguir els països membres per denegar les euroordres.

Puigdemont, Comín i Ponsatí estan reclamats per la justícia espanyola pels delictes de sedició, malversació i desobediència.

L'euroordre contra Lluís Puig, rebutjada

El precedent de Lluís Puig pot ser important per al curs d'aquesta línia empresa per Llarena: al gener la màxima autoritat judicial de Bèlgica va rebutjar definitivament la seva extradició.

I ho va argumentar afirmant que el Tribunal Suprem no té competències per emetre una euroordre contra l'exconseller i ara diputat del Parlament.

Llavors el seu advocat, Gonzalo Boye, que també ho és de Puigdemont i de Comín, va assegurar que era "la derrota final" per a Llarena en relació a Puig.

Les euroordres de Llarena
El jutge instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena (EFE)
ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procésPablo LlarenaCarles PuigdemontToni ComínClara Ponsatí
Anar al contingut