La decoració d'una de les 25 gerres amb queviures que s'han trobat dins la tomba (EFE/ Paolo Aguilar)
La decoració d'una de les 25 gerres amb queviures que s'han trobat dins la tomba (EFE/ Paolo Aguilar)
Perú

Llames, servents, joies, menjar i un rem: troben una tomba de la cultura preinca chancay

Important troballa arqueològica al nord de Lima que permetrà conèixer la cultura chancay, que va dominar la costa central del país andí abans de l'expansió dels inques

Un grup d'arqueòlegs de la Universidad Nacional Mayor de San Marcos, de Lima, ha fet una troballa que pot resoldre molts dels enigmes que planteja la cultura chancay. Una civilització preincaica que va dominar la costa central del Perú entre els segles X i XV. 

Aquesta setmana han presentat tot el que s'ha trobat dins d'una tomba en l'extensa necròpolis de Macatón, situat a la província de Huaral, a unes dues hores de carretera de la capital del Perú. 

Un dels arqueòlegs dins de la tomba de la cultura Chancay
Un dels arqueòlegs dins de la tomba de la cultura chancay (EFE/ Paolo Aguilar)

Els arqueòlegs creuen que es tracta de la tomba d'un personatge poderós i important. Ho demostraria el fet que l'estança, localitzada a sis metres de fondària, és de grans dimensions i que, al costat de les restes del difunt, hi han trobat nombrosos esquelets humans i animals i atuells rodons de grans dimensions que havien d'estar plens de menjar. 

Els experts pensen que quan va morir el prohom, van sacrificar alguns dels seus familiars i servents per enterrar-los al seu costat i fer que l'acompanyessin en el viatge a l'altre món.

La cambra funerària s'ha localitzat a sis metres de fondària
La cambra funerària s'ha localitzat a sis metres de fondària (EFE/ Paolo Aguilar)

Quatre llames i un rem

"Per les característiques de la tomba, les dimensions i la inversió laboral de la construcció es tractaria d'un personatge de l'elit de la cultura chancay", explica Pieter van Dalen, cap de l'equip arqueològic. 

Però a més de persones del seu entorn, a la tomba d'aquest personatge s'hi han trobat els ossos de quatre llames i un objecte curiós, un rem de fusta. 

Els atuells que acompanyaven els cossos estan profusament decorats
Els atuells que acompanyaven els cossos estan profusament decorats (EFE/ Paolo Aguilar)

La cultura chancay va desenvolupar intensos contactes comercials amb altres cultures de la part central de l'actual continent sud-americà. El rem que s'ha trobat al costat del cos del personatge principal fa pensar als investigadors que "es podria tractar d'una persona dedicada a l'activitat marina, a la pesca o a la recol·lecció de marisc".

A més, el recinte funerari, que té una superfície d'uns 50 metres quadrats, atresora una vintena d'atuells de ceràmica amb ofrenes que podien fer servei al difunt en el pas a l'altra vida. 

A la necròpolis chancay de Macatón s'hi fan excavacions arqueològiques des del 2018. Però mai fins ara s'havia trobat una tomba d'aquestes característiques. 

Els arqueòleg estan convençuts que sota el poblat hi han més tombes i habitatges de la cultura Chancay
Els arqueòlegs estan convençuts que sota el poblat hi ha més tombes i habitatges de la cultura chancay (EFE/ Paolo Aguilar)

Una de les dificultats que tenen els arqueòlegs és que sobre el mil·lenari cementiri han proliferat petites poblacions i que les edificacions modernes fan difícil poder fer noves excavacions. "Gairebé segur que hi ha tombes sota aquestes vivendes modernes", diu Pieter van Dalen.

El segle XV va marcar el declivi de la cultura chancay, coincidint amb l'expansió territorial dels inques, que van estendre el seu imperi des de la regió de Cusco fins a les muntanyes andines. A diferència de la cultura inca, molt estudiada, hi ha un gran desconeixement de la forma de vida dels pobles i cultures que vivien a l'actual Perú segles abans de l'arribada dels conquistadors espanyols. 

Detall d'un dels recipients de terrissa que s'han trobat enterrats amb el cos de qui es pensa va ser un personatge important de la cultura Chancay
Detall d'un dels recipients de terrissa que s'han trobat enterrats amb el cos de qui es pensa va ser un personatge important de la cultura chancay (EFE/ Paolo Aguilar)
ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut