El diputat d'IU, Gaspar Llamazares, ha irromput la sessió de constitució del Congrés.
El diputat d'IU, Gaspar Llamazares, ha irromput la sessió de constitució del Congrés .(Foto: EFE)
Madrid

Llamazares irromp a la sessió constitutiva del Congrés per protestar per l'exclusió d'IU de la Mesa

El diputat d'IU, Gaspar Llamazares, ha irromput la sessió de constitució del Congrés per protestar per l'exclusió a la Mesa de la Cambra de la seva formació, tercera força política pel que fa al nombre de vots. El diputat ha exigit que es facin públics els acords que van arribar el PP amb el PSOE i CiU per repartir-se els càrrecs de la Mesa al·legant que el reglament permet als diputats la lectura de documents relacionats amb el que es vota.

RedaccióActualitzat
Just abans de començar la votació dels membres de l'òrgan directiu del Congrés, Llamazares s'ha aixecat i ha reclamat al president de la mesa d'edat que dirigia la sessió, el popular Juan Manuel Albendea, que llegís les normes d'elecció de la mesa i el document acordat entre el PP i el PSOE "per excloure la tercera força política del país". Per fer-ho, ha citat l'article 72.2 del reglament de la cambra, que estableix que qualsevol diputat pot demanar abans de votar que es llegeixin les normes o documents que puguin il·lustrar la qüestió que es debat.

Albendea ha denegat la petició i li ha respost que qualsevol diputat pot ser candidat a un dels nou llocs de la mesa i, per tant, "no procedeix la seva petició".

El PP ha pactat amb PSOE i CiU un acord per traslladar a la mesa del Congrés la seva majoria absoluta (cinc places) i cedir-ne una a CiU i una altra al PSOE, que es queda amb tres. En aquest context, que també comporta dues presidències de comissió per CiU, Esquerra Unida queda al marge de la mesa.
Anar al contingut